Превара у браку.

Питање:
Помоз Бог! Морам прво да искажем велику захвалност за оваку радост када сам открила овај сајт. Пуно ми значи да пронађем међу питањима других људи нешто што и мене мучи и да пронађем одговор од неког коме могу да верујем. Ја имам пуно тога што бих волела да питам, било да ми је нејасно или бих волела да утврдим моја осећања везана за веру и живот уопште.Особа сам која је расла без родитеља тако да је моје животно искуство свакојако и открила сам, хвала Богу, да без Бога не могу ништа добро да урадим. Тренутно имам проблем за који сам мислила да је превазиђен, али у мојој глави, срцу и души, често се појављује немир, па бих Вас молила да ми помогнете, ако је могуће. Наиме, због проблема у вези с послом мој супруг је остао у иностранству, а дете и ја смо се на кратко вратили у земљу, ситуација се погоршала, и мој супруг и ја смо ушли у сукоб, након неког времена сазнала сам да ме је супруг преварио. Кривила сам себе за то, сматрајући да нисам смела да се свађам са супругом. Сада смо, хвала Богу, опет заједно, али мене муче питања: знајући шта значи превара, да ли је то могуће стварно опростити и како заборавити. Венчани смо у цркви, и за мене је мој брак светиња, волим свога мужа, али не могу да разумем како је то могао да уради и бојим се да ли ја имам права да га питам и испитујем о томе?
Боба


Одговор:
Драга Бобо, Породица не би требала да се раздваја, нити брачни другови да се запостављају. Сваки раздор и сукоб доноси невоље и шире последице које се неминовно одражавају и на децу. Када вам је тешко, онда треба да се још више зближите и да тако превазиђете ове модерне проблеме, који су скоро увек те финансијске трзавице, које касније рађају свако друго зло и уништавају породице. Наметнута усамљеност може човека да доведе у депресију (униније) и тада је он способан скоро сваки грех да учини. Ваш супруг се огрешио о вашу заједничку светињу, али не мора да значи да је само он крив. Није требало да се свађате и живите одвојено, јер се у таквој ситуацији лакше пада у искушење.
Ваш супруг би требао да оде до неког духовника и да се исповеди, и да буде спреман да се прихвати одређене епитимије, али немојте то ви да му кажете, јер може да се започне још гора свађа и раздор. Најбоље би било када би му у свом срцу опростили и молили се за њега – то би била ваша велика љубав према њему. Код вас се јавља тај немир зато што му нисте свим својим срцем опростили, а када то урадите, сигурно је да ћете опет повратити свој мир. Имајте у виду да је Бог увек судија, и то праведни, па се побрините да му помогнете да некако поштено и са смислом избегне тај праведни суд. Дакле, у овом случају ви њему нисте потребни као «испитивач», него као помоћник и друг, јер копкање по ранама може да буде врло мучно за вас обоје и тако створите још већи немир и неповерење, чак и одбојност.
Драга сестро, опростите, али и будно мотрите колико је искрено и то његово покајање. Жалим што не могу да вам дам веће речи утехе и подршке, јер у овом моменту мислим да је најбоље да се све смири и умири мудрим ћутањем.
Желећи вам мир од Господа, О. Љубо

One Comment

  1. Pomaze gospod! Molim vas za savet. Moj suprug i ja smo 7 godina braku i imamo jedno dete. Nazalost na porodjaju sam imala poblem i ostala zahvaljujuci gospodu i dete i ja zivi.inace borim se sa prevremenim klimaksom i hormonima.moj suprug je uvek bio uz mene i brinuo.u poslednje vreme se cesto dopisuje sa nekom zenom iz proslosti.neznam sta da radim,on je priznao da je pogresio ali desavali se i pre da se tako„seti” neke iz proslosti i svasta da pise.naravno nije on kriv sto sam bolesna i sto vise nemogu da radjam ali mi je sve ovo jako tesko pada.molim vas za savet