Православни пут спасења и оријентално-окултна учења

О онима који чулима виђају духове

Свети Игњатије пише: „Помисао, да је чулно виђење духова од посебне важности, погрешно је. Чулно виђење, без духовног, не даје неопходно разумевање духова… веома лако се могу стећи најпогрешнији појмови, које најпре добијају неискусни и заражени сујетом и самообманом. Духовно виђење достижу само истинити хришћани, а за чулно су способни и људи најпорочнијег живота“ (5, т. 3,5. 19).
Он даље набраја оне који су способни да виђају духове и налазе се у чулном општењу са њима. То су:

1) чаробњаци, који су се одрекли Бога и признали сатану за Бога;
2) страсни људи, који удовољавају својим страстима посредством магова и опште отворено са палим духовима;
3) људи истрошени пијанством и развратним животом;
4) подвижници, пали у заблуду и гордост (овде се могу сврстати јогини и окултисти, иако многи од њих не пију, и не живе развратно, већ воде чист унутрашњи живот, али су при том испуњени великом гордошћу);
5) људи обдарени даром виђења по својим природним способностима;
6) људи којима се духови јављају поводом неког посебног догађаја у животу (5. т. 3. с. 19);
Последња два случаја не подлежу критици по Светом Игњатију, иако је потребно да уложе велике напоре како би изашли из тог стања, за њих веома опасног. По Божјем допуштењу, Ангели са јављају само у крајњој нужди, „са циљем спасења и исправљања човека“ (5, т. 3, с. 18) и њихово јављање нема штетних последица.
Између осталих способности општења с палим духовима, светитељ указује на магнетизам, који је у великом степену идентичан данашњој пракси екстрасенса и „исцелитеља“ типа Кашпировског.
Такво општење, тврди Свети Игњатије, увек причињава крајње душевно и умно растројство (5. т. Зс. 19). У савремене облике општења треба споменути НЛО контакте, после којих се код видиоца јављају психичка растројства измене личности, распад породице, самоубиства (34, 13).

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.