Православни да се моли у Католичкој цркви

Питање:
Помаже Бог драги Оче Већ дуже време ме занима једна ствар: Да ли сме Православни Хришћанин да се моли у Католичкој цркви? Који је став Православне цркве о томе? Ове године планирам по први пут да присуствујем Божићној миси, првенствено зато што никад нисам био на миси, а друго зато што желим да мало боље упознам западни обред. Јако ме интересује Теологија и волео бих више да знам о другим вероисповестима. Међутим, колико желим да одем на мису, толико се и плашим, јер ми доста људи говори како је грех да Православац иде на мисе и да се моли са Католицима, док ми други говоре како могу да се молим у Католичкој цркви јер ко смо ми да ограничавамо Светог Духа у Свом деловању. Чак кажу да је незнабожачки и неморално не молити се на миси, ако већ одлучимо да одемо тамо. Јако бих Вам био захвалан уколико би сте ми што пре одговорили на ово моје питање! Помјаните мене грешног и недостојног у својим молитвама. Свако добро од Господа!
Александар


Одговор:
Драги брате Александре, веома ми је жао што овај одговор није стигао пре католичког Божића и твог одласка на поноћну мису. Као што у нашим црквама више не постоје вратари, који би у храм пропуштали само православне, тако и у католичку цркву могу улазити и православни, па чак и за време мисе. Међутим, разлика је између присуствовања миси и заједничког мољења. Ти можеш ући у католичку цркву, можеш слушати речи свештеника и песме хора, можеш се дивити музицирању на оргуљама, али не можеш да се, као православни хришћанин, заједно молиш, да узимаш њихове молитвенике и одговарања на миси и да активно учествујеш у богослужењу, да клечиш када они клече и крстиш се када они то чине. Наравно, не можеш, заједно са њима, да примиш ни хостију, којом се католици причешћују. Можеш у току мисе да се молиш твојим, православним молитвама, које знаш напамет или да користиш православни молитвеник. А када стављаш на себе знак крста, чиниш то по православном, а не по католичком правилу. Коначно, кад излазиш из цркве (па и кад улазиш) , нећеш умакати прсте у воду, као што то чине верници католичке цркве. Ми се можемо молити Богу на сваком месту на земљи, па и у католичкој или протестантској цркви, у џамији или пагоди, али искључиво православним молитвама, онако како то Православна црква налаже. А “Дух дише где хоће” и наша молитва ће бити услишана по мери наше вере и побожности. Прочитавај први псалам Давидов, учи се православној побожности, поштуј туђе, али своје не дај по цену живота. Благослов Божји призива на тебе и срдачно те поздравља о. Душан

3 Comments

  1. Andjelija Milošević

    Da li katolički sveštenici mogu da prisustvuju na liturgiji

  2. Novosadjanka

    Ma sta pisete vi? Svasta.Pitajte katolicke svestenike sta oni kazu na to.

  3. Jako lepo ste objasnici gospodinu Aleksandru kako treba da se moliu Katolickoj crkvi. Divim vam se. Lepo ste rekli i da postuje tudje ali da svoje ne da ni po cenu zivota. Lepo je to Oce Dusane. Ali da li mozete da mi objasnite onda kako to kad neko krsti dete u Pravostavnoj crkvi i pitaju vas sta ste po veroispovesti i vi lepo kazete da ste RKT a drugi roditelj Pravoslavne vere. Kad sam dosla da dignem krstenicu moje kceri imala sam sta videti. Vas cenjeni kolega je lepo napisao u krstenici moje kceri da smo i otac i ja nasega deteta iste tj Pravoslavne vere. Smatram da je to sramota da mene neko pokrstava. Bez pitanja i prava. DA li mislite da je tako. Volela bih da mi odgovorite.