Православна Црква и тетоваже

Питање:
Оче, Имам једно питање. Занима ме став Српске Православне цркве поводом тетоважа. Хвала и нека је Господ с вама,
Дамјан


Одговор:
Драги Дамјане, Христос воскресе. Укратко, наша вера учи да је Господ створио човека и дао му дар живота у физичком телу које је Он створио. То је поклон од Бога. Тај поклон треба поштовати и о њему се бринути, јер он и сада припада ономе који га је створио и који га у сваком тренутку одржава у животу. Ја сам више пута видео децу како се играју. Видео сам и то, како једна девојчица да своју лутку другој а ова почне мастилом да шара по њој. Оној првој, која је лутку дала, није право кад се тако поступа са њеном лутком. Замисли, ако би ти некоме поклонио драгоцени и скупи поклон, а онај коме си га поклонио почне по њему да шара и исцртава свашта – да ли би се то теби свидјало? Да ли би можда помислио да твој поклон није прихваћен са дужним поштовањем и љубављу са каквом је поклоњен? Шта се дешава када неко нашара разне графите на нечијој кући? Како се осећа онај коме су на колима преко ноћи исцртали свакојаке шаре и поруке? А кућа и кола су много мање драгоцени од људског тела. Људи су од давнина тетовирали домаће животиње, како би их разликовали и означили ко им је газда. Тетовирали су и своје тело како би га заштитили од духова, разним приказама на њему. А која је сврха тетовирања данас? Духовна? Телесна? Естетска? Уметничка? Може ли се тело улепшати неуклоњивим цртањем по њему? Зар оно није довољно лепо? Значи ми Творцу и Оцу кажемо, хвала ти, али знаш, ово би требало мало улепшати, мало је досадно и неинтересантно! Зар тиме не бисмо показали да не поштујемо ни Онога који нам је дао поклон, нити ценимо сам поклон, нити разумемо каквог је он великог значаја. Јер по ономе што је драгоцено и значајно, не шарају се разне шаре. А, Господ је већ рекао: “…не ударајте на се каквих биљега. Ја сам Господ! ” (Трећа Књига Мојсијева 19: 28) Поздравља те, о. Срба

4 Comments

  1. Kažu da su naše tetovaže zapravo naši demoni koji mogu da nas uhode upravo onakvi kakve su tetovaže i po njihovom značaju.

  2. И мене је мучило питање тетовирања…Сад и нисам толико заинтересован за тетоваже које се сад појављују…Јако ме зачудило кад сам гледао једну емисију где су у босни за време турака католички попиви тетоврали децу по рођењу да их не би однели у јањичаре…Колико се сећам то су радили и после турака…Дали је познато некоме јели православна црква и свештенство радило нешто слично да заштити децу…Хвала

  3. Zdravo, razumijem da je crkva protiv tetovaže. A šta ako je osoba uradila tetovaže, kao u mojoj situaciju imam ružu na moj zglob i moje prezime na ćirilicom na mom rebru. Kakav život će Bog stvoriti za ove osobe sto su uradili a možda nisu 100 posto sretni što jesu. Kako mogu da poprave život ?

    • Mico , nemoj da budes nesretna zbog svoje tetovaze. Bog je veliki , Bog je najveci, pričaj drugima da se ne tetoviraju.