Правилно светковање недеље и других празника

Питање:
Поштовани, Удата сам тј. живим у браку са супругом који је православац а ја сам пре венчања прешла са католичког на православну веру. Морам признати да сам прилично фрустрирана због неких правила на које ме супруг инсистира, и то је постао узрок многих неспоразума и свађе. Првенствено мислим на обављање послова и то ситних по кући, конкретно заменити изгорелу сијалицу, а он редовно иде недељом на фудбал или на тенис. На неким начин сам стално под притиском због тих ствари и сматрам да нико нема право да присиљава друге и да је свако ће да одговори пред Богом за своје грехове. Срдачан поздрав!
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, жао ми је што у вашем браку долази до неспоразума, а који су, на жалост, по питању вере, ако сам Те добро схватио. Ти си, због љубави према мужу и жеље да у браку живизе складно, да вас ништа не раздваја, па чак и вероисповест, прихватила православну веру. И сигурно да сте се у православној цркви венчали и крстили своју децу. Међутим, Теби сметаја “нека правила”, претпостављам верска или обичајна, која Ти муж намеће, а за која Ти раније вероватно ниси знала. Ако се не варам, реч је и о поштовању недеље и обављање нужних послова у недељу. Муж, на пример, неће у недељу да замени изгорелу сијалицу, а одлази недељом на фудбал или тенис. Није Ти јасно, зашто један користан и нужан посао не може да се уради у недељу, а може се играти фудбал или тенис.
Ти си, драга сестро, сигурно упозната са Божјим заповестима. Четврта Божја заповест регулише правилно понашање у недељу или неки други заповедни празник.
Четврта Божја заповест гласи: Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и сврши све своје послове, а седми дан је одмор Господу Богу твоме (Изл. 20, 8-10) . Господ захтева да се седми дан посвети Њему, јер и Он, стварајући свет за шест дана, “почину у седми дан од свијех дјела својих која учини” (Пост. 2, 1) . И још нешто нам каже ова заповест: сврши све своје послове. Човек треба да испланира своје послове, да настоји завршити неопходне радове у току радне недеље, да би у дан васкршњи, у недељу, могао да посвети време за душу своју. Међутим, постоје послови од општег интереса, који се не могу обустављати ни у недељне, ни у празничне дане. То су послови из области здравства, саобраћаја, безбедности, снабдевања народа водом, храном, енергијом и низ других послова, који захтевају седмодневну радну недељу. И кад је наш народ био готово сав аграрни, кад су се самостално бавили пољопривредом и сточарством, било је послова који се нису могли одлагати, па ни због празника. То су најчешће радови на спремању летине, пре свега пшенице, сточне хране и још неки послови. Када је требало скупити сено или пожњети жито у недељу, или на празник, народ би говорио: «Урадићемо то, Бога молећи». То је, по народном схватању, било исто као да су отишли у цркву, на Службу Божју. Радити и Богу се молити, то је један вид активног светковања празника. У «Житијама светих» записно је, како су монаси једног манастира проводили време искључиво у молитви, ништа не радећи. У сусрету са монасима једног другог манастира, они се похвалише овим својим подвигом. Монаси из другог манастира их запиташе: «Ви се дакле непрекидно молите Богу! А да ли ви некад спавате? » Монаси одговорише потврдно, а саговорници им узвратише: «Ми имамо време молитве и време рада. И кад радимо, ми се и тада молимо Богу. Од плодова свога рада дајемо део сиромасима, а они се за нас моле Богу док ми спавамо. Ми смо тако схватили Христову заповест: ‘Молите се непрестано’».
Владика Николај каже: «Посвети седми дан искључиво Богу, и тако ћеш се уистину одморити и новом снагом запојити. Целог седмог дана мисли о Богу, говори о Богу, читај о Богу, слушај о Богу и моли се Богу. Тако ћеш се уистини одморити и новом снагом запојити».
Покушај, драга сестро, да разговараш са својим мужем о правилном светковању недеље и других празника, па ћеш тако и у другим неспоразумима доћи са њим до сагласности. Колико до Тебе стоји, настој да у вашој породици владају мир, слога и међусобна љубав, који ће бити гарант и доброг васпитавања ваше деце.
Срећне Васкршње празнике вашој породици жели о. Душан

Comments are closed.