Потковица, Креманско пророчанство

Питање:
Помаже Бог. Заиста ми је душевно задовољство читати ове редове и хвала вам још једном и Бог вас благословио. Али ево о чему се ради. Недавно сам у новинама “Телеграф” прочитао текст “10 нехришћанских понашања” или тако нешто, па је тамо споменута и потковица, па бих вас молио да ми објасните зашто је држање потковице у куци нехришћански. И друго питање “ста мислите о књизи Креманско пророчанство и колико се подудара са Јовановим Откровљењем из Новог Завјета”. Унапријед хвала и нек вам је Благослов од Господа Бога.
Тихомир


Одговор:
Бог ти помогао Тихомире, Вешање потковице на врата је, по свему судећи, келтски обичај, који су потом, римски војници преузели из Енглеске и раширили по империји. Наводно, на улазу у замак Окам витезови су морали оставити потковицу свога коња, како би могли проћи. Потковице су потом биле качене на врата замка. Постоји и стара келтска прича како је св. Данстен, архиепископ кентерберијски (959. год.) , по струци био ковач. Легенда каже да је он потковао демона који је од њега тражио да му поткује коња. Демону је потковица веома сметала, а св. Данстен је пристао да скине потковицу са његове копите када му је демон обећао да неће походити куће на чијим вратима се налази потковица.
У сваком случају, онај, ко макар површно познаје Хришћанство, зна да сила и заштита Божија не делују преко потковица и сличних реквизита; и да не постоји некаква слепа и судбоносна срећа, која се може привући вешањем потковице и сличним радњама. Овакве радње, саме по себи, уносе и рађају неизвесност и страх. А страхови и наде у овакве ствари не долазе од Господа, који је, из љубави према нама, јасно објавио своју вољу и науку. Није нас оставио у незнању, па да нагађамо о некаквој срећи и уздамо се у потковице, плећке, пасуљ или угљевље… Креманско пророчанство је интересантна књига. Али, она не долази из црквених кругова и извора. Ако неко већ чита Откровење Јованово, не знам шта ће му онда Креманско пророчанство? Потврђивати, давати тежине и кредибилитета Креманском пророчанству тако што би га поредили са Откровењем св. Јована Богослова, било би исто што и давати кредита лажном ролексу тако што би га поредили са правим. Сваком је познато да ће и лажни ролекс радити и показивати тачно време (бар за неко време) , али ће он увек остати имитација, ствар шверца и кривотворења, а не оригинална ствар од правог квалитета. Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.