Поштовање среде и петка

Питање:
Помаже Бог, драги оци! Сада сам прочитао одговор који сте дали једној верујућој девојци, и он ме је заиста збунио. Наиме, ради се о поштовању среде и петка, као посних дана у недељи. Раније сам ове дане постио посно, на уљу. И сматрао сам да то тако треба. Међутим, на једном месту (на неком сајту) сам пронашао како ове дане треба постити на води. Интересује ме да ли грешим ако у среду и петак поједем и нешто на уљу (као рибу нпр.) и да ли онда тако нешто треба исповедити свештенику. Опростите на питању, можда Вам постављам глупо питање, али верујте ми да сам се од читања таквог чланка заиста замислио. Поред тога, ту праксу (“водене” среде и петка) примењује једна пријатељица моје мајке која је такође верна и побожна жена. Молим Вас да ми не замерите на овом питању и хвала Вам унапред. Свако добро и здравље Вам од Бога.
Н.Н


Одговор:
Драги брате, Кад је Господ Исус Христос био гост Праведног Лазара и његових сестара Марте и Марије, у једном моменту је Марта пришла Христу и замолила Га, да њеној сестри Марији, која је код ногу Исусових седела и слушала реч Његову, каже да устане и помогне сестри у кухињи око спремања јела за госте, Исус је одговорио: “Марта, Марта, бринеш се и узнемираваш за много, а само је једно потребно. Али је Марија добри део изабрала, који јој се неће одузети” (Лука 10, 41-42) . Није Христос презрео храну коју је Марија припремала и није одбио да једе, али је поставио однос вредности у животу. Црква је, по препоруци Христовој (“него ће доћи дани кад ће се отети Женик од њих, онда ће постити у оне дане” Лука 5, 35) , у самом своме оснивању установила и пост, као средство за духовно уздизање. Иако постоје тачне одреднице о посту (које су се формирале у периоду дужем од 1000 година) , пост је ипак добровољно уздрањавање од мрсне хране, у одређеним годошњим данима или периодима, а ради вежбања духа, да човек, најпре пред самим собом, а онда и пред Богом, покаже да је његова воља јача од његових прохтева, а то је и главни циљ поста.
А сада само неколико речи о режиму поста: сухојаденије, пост на води, на уљу, разрешење на вино, рибу. Ја не знам, брате, којим се Ти послом бавиш. Ако си случајно радник у руднику, грађевинац, радник у ливници челика, па и земљорадник који на трактору ради и по 15 сати дневно, онда Твој режим поста мора да буде прилагођен тежини Твога посла, да би Твоје тело могло да издржи напор и да би зарадио плату за себе и своју породицу. Сети се шта пише Свети апостол Павле Ефесцима: “Јер нико никад не омрзну своје тело, него га храни и негује, као и Господ Цркву” (5, 29) . Ако си, не дај Боже, у некој болести, за коју Ти треба и физичко укрепљење, да би тело оздравило, јер само док је душа у заједници са телом, може човек задобити Царство небеско, онда се и ту формали прописи поста морају прилагођавати стању тела.
Многи манастири имају различита правила поста (реч је о телесном посту и његовим формама) . У већини манастира се месо никад не једе (сем понеких на Пасху) , док је у некима дозвољено једење меса, разуме се ван поста и то о већим празницима и недељом. У Манастиру Хиландар, на пример, ван поста се у среду и петак на заједничкој трпези једе на уљу, сем оних који се припремају за причешће. И још нешто, једу се маслинке, ораси, семенке, барени или печени кукуруз, а од свих ових биљака прави се јестиво уље. Калорична вредност пасуља на води или на уљу готово је идентична, битна је количина, па и оно неписано правило: кад ти је најслађе – прекини. Да закључимо: ван вишедневних постова можеш слободно, а да се не огрешиш ни о формалне прописе о посту, да једеш јела припремљена на уљу, па чак и рибу, ако тај дан има своју одређену свечаност и служи се Света литургија. Ако некад пожелиш, а опет ради вежбања духа и Твоје воље, можеш припремити, за себе, и јело на води, можеш јести два пута дневно, па чак и само једном, у смирај дана, али све то треба да буде везано са духовним вежбањем и усавршавањем. Јер, тако каже и Свети Јован Златоусти: “Не говори ми – толико дана сам постио, нисам јео ово илим оно, нисам пио вино, ишао сам у грубој хаљини, него нам кажи да ли си ти од гневног постао тих, од жестокога добросклон. Ако си ти испуњен злобом, зашто си тело мучио? Ако је у теби завист и љубав према стицању, да ли је од користи што си пио воду? ”
Желећи Ти души и телу користан и овај пост пред Празник светих првоврховних апостола Петра и Павла, срдачо Те поздравља Твој
о. Душан

Comments are closed.