Постоји ли казна Божија

Питање:
Поштовани оче, постоји ли казна Божија? Ако не, шта је то по хришћанском учењу што ми људи називамо казном? Вјерујем да све бива по промисли Божијој и из љубави Господа нашег, али ме мучи та ријеч “казна”, заправо како казна из љубави? У нади да сам била довољно јасна, свако добро од Господа,
Марија


Одговор:
Драга Марија, Бог је љубав, али је Бог и праведан. Како да разумемо Божију љубав и Божију праведност истовремено? Ако одбацимо сва претеривања и застрањивања, сви знамо да родитељи воле децу и да их кажњавају ради исправљања. Ми то радимо несавршено и грубо, а Господ то ради савршено и добро.
Сви знамо да, када неко опљачка банку или на неки други начин прекрши закон – иде на суд и добије казну. Нико се због тога не буни и не каже да је судија “човекомрзац”, или да је “неправедан”, јер иако је опљачкао банку, тај човек је био добар према својим комшијама и пријатељима, љубазан, па је чак и једну старицу превео преко улице по клизавом снегу… Нико на свету не каже да му је због тога требало опростити што је опљачкао банку, већ ће свако помислити да је праведно кажњен.
Лопов и разбојник такође, може да буде врло фин и љубазан, да се жртвује за своју властиту породицу или за неког свог друга; да на једној страни кришом опљачка или оштети масу људи, а на другој да јавно помогне неку хуманитарну акцију, тако да га сви потом хвале. Шта ти мислиш, шта је такав заслужио? Осим тога, ми сви грешимо у разним стварима, а Господ нам увек помаже у добру. А знамо да и добро и зло имају своје последице. Много пута ми испаштамо због последица сопственог зла, па онда за то кривимо Бога, што нам “није помогао” или “што нас кажњава”. У хришћанском смислу, Божија казна је уствари дело наших руку, последица наших мисли и дела. У екстремним случајевима, када човек због своје обести или очајања потпадне под власт ђавола, њега ђаво може да мучи онолико колико му је човек дао власт над собом.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.