НАСЛОВНА » ПИТАЊЕ ПАСТИРУ, Пост » Постити само средом и петком за причешће?

Постити само средом и петком за причешће?

Питање:
Помаже Бог! Волела бих да знам да ли је довољно да се пости само средом и петком да бисмо могли да се причестимо? То питам пошто је свешетник из Вашингтона рекао једном мом пријатељу да је то довољно за причешће. То је мени тако непознато, зато Вас молим ако бисте могли да ми одговорите на ово питање. Унапред захвална,
Нена


Одговор:
Драга Нено, Одговор је једноставан. Ви као православна хришћанка треба да постите све постове, укључујући и среду и петак који су ван њих. Среду – сећање на дан када је Господ од нас «узет», и петак – дан када је безумни човек убио дуго обећаваног Месију – Оваплоћеног Бога. Многи игноришу среду, али Господ јасно каже да ће “доћи дан када ће се од њих отети жених (Мк. 2, 18 – 20) ”, и то лицемерним и превртљивим пољупцем (упореди: Мт. 26, 49) , “и тада ће постити у оне дане”. Треба пратити календар и научити се када Црква разрешава од поста, и то: од Божића до Богојављења, онда за време Светле седмице, као и у седмицу по Педесетници, исто тако када почињу постови. Убеђен сам да свешетник није мислио на пост само у среду и петак за време постова – то је немогуће да он саветује! Иначе ми средом и петком постимо са главним циљем да созерцавамо све оно што је Богочовек претрпео за нас. У том духу пост је физичка (опипљива) испомоћ нашем духовном бићу да стално будемо са Богом, да му благодаримо и “саосетимо” Његова физичка страдања. Свако ко пости и нема веће сметње може да се причести у било које време године. Дакле, ми не постимо због причешћа, него ми постимо због послушања према Цркви, као и ради смиривања наших телесних потреба, да оне не постану епицентар нашег живота и потисну из нас све оно духовно, па и Бога.
У контексту реченог, ваш свештеник је у праву када каже да је довољно да се ван постова пости само среда и петак; док посни дани – сви заредом – од поклада до завршетка поста треба да се посте. Не треба повезивати причешће и пост, али пред причешће треба вршити самоиспитивање (самопроверу) када смо ми најспремнији да се причестимо (не “најдостојнији” – то је врло погрешан израз) . Пред причешће се треба исповедити, ако је то потребно, и молитвено прочитати “Правило пред свето причешће”.
Због тога вам Црква каже: “Са страхом Божијим и вером приђите”. Коме? Светој чаши или путиру.
о. Љубо

6 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *