Постити само средом и петком за причешће?

Питање:
Помаже Бог! Волела бих да знам да ли је довољно да се пости само средом и петком да бисмо могли да се причестимо? То питам пошто је свешетник из Вашингтона рекао једном мом пријатељу да је то довољно за причешће. То је мени тако непознато, зато Вас молим ако бисте могли да ми одговорите на ово питање. Унапред захвална,
Нена


Одговор:
Драга Нено, Одговор је једноставан. Ви као православна хришћанка треба да постите све постове, укључујући и среду и петак који су ван њих. Среду – сећање на дан када је Господ од нас «узет», и петак – дан када је безумни човек убио дуго обећаваног Месију – Оваплоћеног Бога. Многи игноришу среду, али Господ јасно каже да ће “доћи дан када ће се од њих отети жених (Мк. 2, 18 – 20) ”, и то лицемерним и превртљивим пољупцем (упореди: Мт. 26, 49) , “и тада ће постити у оне дане”. Треба пратити календар и научити се када Црква разрешава од поста, и то: од Божића до Богојављења, онда за време Светле седмице, као и у седмицу по Педесетници, исто тако када почињу постови. Убеђен сам да свешетник није мислио на пост само у среду и петак за време постова – то је немогуће да он саветује! Иначе ми средом и петком постимо са главним циљем да созерцавамо све оно што је Богочовек претрпео за нас. У том духу пост је физичка (опипљива) испомоћ нашем духовном бићу да стално будемо са Богом, да му благодаримо и “саосетимо” Његова физичка страдања. Свако ко пости и нема веће сметње може да се причести у било које време године. Дакле, ми не постимо због причешћа, него ми постимо због послушања према Цркви, као и ради смиривања наших телесних потреба, да оне не постану епицентар нашег живота и потисну из нас све оно духовно, па и Бога.
У контексту реченог, ваш свештеник је у праву када каже да је довољно да се ван постова пости само среда и петак; док посни дани – сви заредом – од поклада до завршетка поста треба да се посте. Не треба повезивати причешће и пост, али пред причешће треба вршити самоиспитивање (самопроверу) када смо ми најспремнији да се причестимо (не “најдостојнији” – то је врло погрешан израз) . Пред причешће се треба исповедити, ако је то потребно, и молитвено прочитати “Правило пред свето причешће”.
Због тога вам Црква каже: “Са страхом Божијим и вером приђите”. Коме? Светој чаши или путиру.
о. Љубо

8 Comments

 1. Pomaže Bog.. htela sam da pitam da li se može pricestiti za Božić ako se posti poslednja nedelja,trudnica je u pitanju.. početna trudnoca.. hvala vam

 2. Milica Golubovic

  Postovani,interesujeme da li smem da se pricestim ako postim na vodi sredu,cet,pet,sub i u nedelju se pricestim?

 3. Pomaze Bog. Ja sam poceo da postim sredu i petak, ali se ne pricescujem. Pricescujemo se devojka i ja kad su veliki posti, postimo celu nedelju i obavezno se pricestimo. Da li ako postim sredu i petak moram da se pricestim ili ne? Muci me to. Ali sto se tice Bozica, Uskrsa i sad cu na Petrove, tu gledam bar jednu nedelju celu da postim i da se pricestim.

 4. Mene zanima da li je greh ako prestanem da postim sredom i petkom jer se lose osecam zdravstveno kad postim.hvala unapred na odgovoru

 5. Pomaže Bog, Hteo sam da pitam da li se posti slava Sveti Stefan U koliko pada u sredu ili petak. U napred hvala

 6. Trenutno zivim u Pljevljima i ovde je potpunk normalno da ljudi zderu meso,sir ,jaja itd.
  “”Vernici””poste sredom i petkom,i to na ulju umjesto vode i jedu 5,6puta dnevno.
  Da….zvuci ne verovatno…ali istinu pisem.
  I onda ti isti vernici za vreme vel posta idu i pricescuju se i usput svakog obavjeste da su oni postili i da idu na pricest.
  Sreda i petak za vel.post…i pricest.A kupaju se taj dan kad idu u crkvu,kako ce pred Boga prljavi.
  Svasta sam videla i cula,ali ovo nikad!!!

 7. Pomaze Bog! Postila sam nekoliko postova ,a nisam zbog posla stigla da se pricestim i nisam bas upucena u pravila.Zelim da se posvetim veri i imam pitanje za koje molim odgovor.Postila sam na Usekovanoje glave Jovanove (ponedeljak) i sredu,zelim da postim svake srede i petka.Molim Vas da mi objasnite ,kada se pricescuje ,ako se posti svake srede i petka? Unapred zahvalna Rankica.

 8. Zašto su propisane “trapave sedmice”, koja im je svrha?