Пост

Питање:
Помаже Бог. Моје име је Милан, са Косова сам, имам 22 године.Да не бих сада дужио, имам једно питање за Вас у вези поста.Да ли је грех да један православни верник не пости, или прескочи један Свети Апостолски пост у току године.
У мени постоји неки страх, и врло се плашим да ће ме Бог казнити, ако не постим било који од 4 вишедневна поста. Ја сам запослен у Приштини, радим заједно са Албанцима. Знам да су Ускршњи и Божићни пост врло строги, и за то време треба постити, јер су то два највећа наша празника. Ја такође постим сваке среде и петка, осим трапавих седмица. Имам и мањих проблема у породици.Родитељи се љуте на мене што постим сваки пост, и ту одмах настану несугласице.Трудим се да не пропустим ниједну Литургију, одлазим сваке недеље ујутру у Цркву. Поред овога имам још једно питање за Вас: да ли је у току или за време поста, дозвољено пушити цигарете у мањим количинама? Значи да се смањи број цигарета..ја иначе нисам неки пушач, пушим само 2-3 цигарете дневно, осим среде и петка. Реците ми Оче, шта да радим и како да поступим, јер сам у недоумици.
Хвала Вам унапред.
С поштовањем
Милан


Одговор:
Драги брате Милане, У Православној цркви постоје једнодневни и вишедневни постови. Једнодневни су среда и петак преко целе године (изузимајући тзв. трапаве седмице) , Крстовдан уочи Богојављења, Усековање главе Светог Јована Крститеља и Празник подизања, воздвижења Часног крста. Вишедневни су пред празнике Рођења Христовог, Васкрсења Христовог, Светих апостола Петра и Павла и Успења пресвете Богородице. По строгости иду овим редом: Васкршњи, Великогоспојински, Божићни и Апостолски. На држање ових постова обавезује православне вернике Друга црквена заповест (Црквене, као и 10 Божјих заповести, штампају се у сваком православном џепном календару) . Да би један верник био ослобођен поста за извесно време, или да му се пост ублажи, треба да разговара са својим надлежним свештеником, који ће му, обзиром на здравствено стање, природу и тежину посла који обавља, дати благослов за ублажавање, па чак и потпуно ослобођење од поста за извесно време, све док трају изванредни услови. Значи, не треба својевољно престајати или избацивати неке од постова. Што се пак тиче несугласица са родитељима око поста и ту треба да се нађе неки компромис. Ти вероватно живиш у заједници са родитељима и мајка спрема јело за целу породицу. Старији, који су васпитани и живели у времену отуђености од Цркве, свакако да нису спремни сада, под старе дане, да мењају свој начин живота и свој јеловник. Ти си за пост и друге обавезе према Цркви сазнао ван родитељског дома, па не можеш то да намећеш и њима. Покушај са мајком да се договориш, да она теби за посне дане припреми посно јело, независно од осталих укућана, све дотле док не успеш и њих да убедиш у корисност поста.
Сам кажеш да ниси некакав страствени пушач и да пушиш дневно 2-3 цигарете, прескачеш среду и петак, па онда Теби заиста није тешко да пушење изоставиш и током вишедневних постова. То ће Ти свакако помоћи и да потпуно престанеш пушити, док се број дневних цигарета не повећа. Јер, док год пушиш ма и једну цигарету днево, постоји опасност да се број повећа и да постанеш заиста зависник од пушења. Уосталом, није пост само у уздржавању од мрсне хране у одређене дане, већ и одрицање и ослобођење од страсти, међу које спада и пушење.
Пошто готово редовно одлазиш у цркву, на Свету литургију, свакако да се и редовно причешћујеш, искористи прилику за чешћи разговор са надлежним свештеником, који сигурно познаје Твоју породицу и он ће Ти дати драгоцене савете како да се понашаш на радном месту, у оквиру породице и како ћеш настојати да заснујеш и своју сопствену породицу, да се ожениш.
Свако добро од Господа, Твојиј породици и Теби, жели о. Душан

Comments are closed.