Пост у трудноћи

Питање:
Трудна сам четврти месец и ближи се пост па ме интересује како могу да пстим у трудноћи? Нисам постила у првој уопште и нисам постила 18 месеци док сам дојила па сам одмах остала трудна.
Ивана


Одговор:
Драга сестро, Ево одговора проте А. Сатова, са http: //www.manastir-lepavina.org/arhiva/novosti/index.php/weblog/detaljnije/odgovori_svetenika_ii/ за који верујем да ће ти бити од помоћи. О. Срба Са духовником се треба саветовати да би се избегла самовоља у одређивању мере поста. Самовоља може одвести у две опасне крајности: пренебрегавању поста због сластољубља и неуздржању или неумереном посту због гордости, сујете и неразумности. Искусни духовници по савету православних лекара често разрешују труднице и дојиље да у току поста једу све сем меса. То се односи и на једнодневне и на вишедневне постове. Такође, саветују строжији пост прве и последње седмице Великог Поста. Неки духовници саветују да се средом и петком у току вишедневних постова по могућности избегава и млечна храна. У изузетним случајевима, када је трудноћа компликована због неке болести, по препоруци православних лекара могуће је узимање и масне хране, која се у том случају не сматра храном већ леком. Кажем “православни лекари”, зато што неправославни не признају корисност поста и веома често неосновано настоје да га измене. Болести, непријатности и трудови су повезани са трудноћом и представљају замену поста. Дојиље, уколико имају довољно млека, могу да посте у потпуности. Нажалост, у наше време, велики број жена не може да се похвали одличним здрављем и због тога олакшавање поста постаје неопходно. У односу на гледање телевизије, одласка у биоскоп, и других светских забава, пост не само да не треба да се олакшава већ треба да се пооштри. Често причешћивање Светим Тајнама, усрдна молитва, читање Светог Писма и душекорисних књига, треба да буде обавезно за труднице и дојиље у време поста. Наравно да је дозвољено да не морају да престоје цело бденије или да не долазе са бебом на почетак Литургије, већ део молитава могу да прочитају куци, седећи. С друге стране, жена која се спрема да роди дете, или мајка која је почела да га васпитава, треба усрдније да се моли, да живи чистије, да се ревносније односи према испуњавању заповести, да буде захтевнија према себи, да искорењује страсти, јер је Господ њој дао велику одговорност призвавши је на високо служење. Због тога унутрашњи пост, уз олакшани спољашњи, треба да буде строжији. С љубављу у Христу, Прот. А. Сатов

One Comment

  1. Pomaze Bog Oce.. Trudna sam prvi put i sada sam u 10 nedjelji trudnoce a imam 40 godina.. Doktor mi savjetuje da cuvam trudnocu ali ja imam potrebu da postim sedmicu dana pa da se pricestim, mada ne znwm da li je to dozvoljeno .. Inace redovno postim srijedu i petak i velike postove. Molim Vas mozete li me posavjetovati kako da postim sada i na koji nacin.. Mnogo Vam hvala na odgovoru.