Пост у току трудноће

Питање:
Помаже Бог! Супруг и ја смо у браку 10 година, а тек сада сам у другом стању. Користили смо лозу са Хиландара за нероткиње, молили се Богу, обилазили манастире и Бог је услишио наше молитве. Наравно постили смо сваку сриједу и петак, те велике постове, редовно се исповједали и причешħивали. Иначе пост ми није никада падао тешко мислим на храну. Од како сам сазнала да носим дијете раздијелили смо постеље, али ја сам и даље јела посну храну у посне дане. Мој парох ми је рекао да не треба да постим. Можете ли ми потврдити да ли је то исправно, јер ме стално гризе савјест. Једноставно навикла сам да постим и сада ме је страх када се омрсим.
Још ме интересује да ли је исправно да се причешħујем сваке Литургије, јер осјеħам да би то било много добро за моју бебу. Не могу нигдје у светим књигама да нађем одговор на та питања. Захвална, сестра
Жељка


Одговор:
Бог ти помого Жељка, Из твог писма не видим у чему је проблем? Кажеш да си и даље наставила да једеш посну храну у посне дане, не видим да је ту нешто лоше и да нешто грешиш ако тако радиш. Сви они који редовно посте све постове како типик налаже, сваку среду и петак, може да се причешћује често. Опет око тих неких детаља поразговарај са твојим свештеником који те је већ саветовао како да радиш.
Да ли је то добро за твоју бебу? То ти не могу одговорити јер то зависи од много чега. Најбитније је да ти сад изнесеш трудноћу до краја и родиш твоје чедо за које ти се Господ смиловао, а иако се понекад у трудноћи и омрсиш немој то да схваташ трагично, трудницама је много тога дозвољено и имају одређене привилегије.
Нека би Господ дао да све буде по вољи Његовој. С поштовањем
о. Драган

Comments are closed.