Пост суботом

Питање:
Помаже Бог! Чула сам да суботом не сме да се пости осим на Велику Суботу. Интересује ме шта да раде они који желе да се причесте и треба да посте недељу дана на води како онда да у суботу једу уље? Ја се припремам за Свето Причешће за Велику Госпојину. Да ли то значи да сада у суботу треба да једем уље иако желим да се причестим? Ја немам свог духовника па бих Вас молила да ми одговорите. Унапред хвала.
Оливера


Одговор:
Бог Вам помогао! Добро сте чули што се тиче поста суботом. Не треба да се строго пости ни једна субота, а када је субота у току поста онда се пости на уљу. Не знам откуд, да је још увијек жива, та пракса о посту седам дана на води да би се човјек причестио? ! То је ваљда као нека педагошка мјера за оне који не поштују постове у току године, па кад хоће да се причесте нешто као надокнађују. Правилно би било да се посте сви постови и сриједа и петак (осим у трапавим седмицама) и да се сваки православни хришћанин редовно причешћује. Ипак пошто има доста хришћана који не посте баш редовно све постове, онда препоручујем да се посавјетују са свестеником у храму у коме намјеравају да се причесте. То и Вама драга сестро такође препоручујем.
срдачно о Страхиња

Један коментар

  1. Сретен

    Оче Страхиња помаже Бог. Причешћивање са постом од целе седмице на води је ,Богу хвала,ипак,,преживело ,, и није казна као што сте навели. У Манастирима где је екуменизам и новотарење страна појава и јерес,прати се Светосавски типик и сви посте на води целу седмицу пре причешћа,уз обавезно читање молитвеног правила пред Свето Причешће и после њега,јер за ту потребу су и написани у молитвеницима.Е сад што свештеници по црквама подилазе верницима и разрешуји их овог правила које је ,,преживело,,значи само да је захваљујући њима ,,заживела,,распуштеност која носи за собом погибао и страдање. Зато нам је Свештенство болесно,бездетно и умире рано као никад пре. Требало би се тиме позабавити на прави начин,с не чудити се нечему што је,,преживело,,.
    Праштајте мени грешном.
    Све за Христа,Христа ни за шта…

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.