Пост суботом

Питање:
Помаже Бог! Чула сам да суботом не сме да се пости осим на Велику Суботу. Интересује ме шта да раде они који желе да се причесте и треба да посте недељу дана на води како онда да у суботу једу уље? Ја се припремам за Свето Причешће за Велику Госпојину. Да ли то значи да сада у суботу треба да једем уље иако желим да се причестим? Ја немам свог духовника па бих Вас молила да ми одговорите. Унапред хвала.
Оливера


Одговор:
Бог Вам помогао! Добро сте чули што се тиче поста суботом. Не треба да се строго пости ни једна субота, а када је субота у току поста онда се пости на уљу. Не знам откуд, да је још увијек жива, та пракса о посту седам дана на води да би се човјек причестио? ! То је ваљда као нека педагошка мјера за оне који не поштују постове у току године, па кад хоће да се причесте нешто као надокнађују. Правилно би било да се посте сви постови и сриједа и петак (осим у трапавим седмицама) и да се сваки православни хришћанин редовно причешћује. Ипак пошто има доста хришћана који не посте баш редовно све постове, онда препоручујем да се посавјетују са свестеником у храму у коме намјеравају да се причесте. То и Вама драга сестро такође препоручујем.
срдачно о Страхиња

One Comment

  1. Оче Страхиња помаже Бог. Причешћивање са постом од целе седмице на води је ,Богу хвала,ипак,,преживело ,, и није казна као што сте навели. У Манастирима где је екуменизам и новотарење страна појава и јерес,прати се Светосавски типик и сви посте на води целу седмицу пре причешћа,уз обавезно читање молитвеног правила пред Свето Причешће и после њега,јер за ту потребу су и написани у молитвеницима.Е сад што свештеници по црквама подилазе верницима и разрешуји их овог правила које је ,,преживело,,значи само да је захваљујући њима ,,заживела,,распуштеност која носи за собом погибао и страдање. Зато нам је Свештенство болесно,бездетно и умире рано као никад пре. Требало би се тиме позабавити на прави начин,с не чудити се нечему што је,,преживело,,.
    Праштајте мени грешном.
    Све за Христа,Христа ни за шта…