Пост на свој начин

Питање:
Помаже Бог Занима ме да ли је гријех ако се ја придржавам неког, мада је то мало грубо рећи, поста који сам сам себи одредио (ништа не мислим лоше и немојте да се увриједите, једноставно не знам пуно о посту тако да постим онако како се ја осјећам најбоље, а ријеч је о Васкршњем посту) , наиме, ја не једем никако ни јаја, месо, нити пијем млијеко, ништа слатко (понекад неки посни слаткиш) , у главном мој пост је на житарицама и риби (како печеној тако и конзервираној) и наравно пуно молитве, читајући о посту видим вазда неке ствари које не радим, на пример неке седмице у којима се једе сир, да ли ја могу ово да наставим убудуће, ја се стварно осјећам добро и немам потребе за нечим другим чак осјећам и неки мир и лакше ми је Пуно вам здравља и среће од Бога желим
Бојан


Одговор:
Бог помогао.
Пост је Божанска установа што видимо у Старом а нарочито у Новом Завету. Сам Господ је постио. Који пост је важнији? Пост у јелу или пост у лошем живљењу, делима, речима итд. Па сигурно овај други али не смемо да изоставимо ни овај први. Пост је уздржање од једне или више врста хране али и узда за тело. Добро је да ти пост одговара и добро је да можеш и у мрсним данима да постис. У нашој Светој Цркви одређен је пост у трајању и начину поста, што значи да је закон за све нас православне хришћане. Није добро самовољно ублажавати а такође и појачавати време поста. У посебним случајевима духовник или свештеник ублажује или налаже начин поста. Обзиром да теби одговара пост посаветуј се са надлежним свештеником те да те духовно поучи да би осетио благодати поста. Што се тиче постова у Православној цркви и начину исхране у току четири велика поста препоручио бих ти да прочиташ што више можеш (чак и на овој страници под библиотека) .
Желим ти од Господа срећан духовни и телесни пост на здравље и душе и тела. Не заборави да пост без добрих дела и Св.Тајне Причешћа не доноси много благодати.
о.Милан

Comments are closed.