Пост и болести

Питање:
Помаже Бог! Пронашла сам ваш сајт и ову рубрику. Имам пуно проблема, али ћу се потрудити да вам на кратко изложим нешто најважније. Имам 26 година, постим све постове редовно већ 3 године. Духовно се заиста осећам боље. Али, моје здравствено стање постаје заиста све горе и горе. Не знам да ли је у питању период прочишћења, али мој организам све то тако тешко подноси. Крвна слика ми постаје све слабија, у посту се често разболим, не могу да вршим свој посао (радим у школи не пуно дана) , тешко функционишем! Имала разне пролазне болести-да не набрајам. Углавном сам морала да пијем тешке антибиотике. Више ми прија духовни пост него телесни. Заиста желим да све те постове испоштујем како треба. Иначе постим на води само једну недељу кад желим да се причестим. Да ли имам право да постим само једну недељу и да се причестим? Имам оца код кога одлазим често, али се плашим да ми он то не би одобрио. Разрешио ми је све на уље и рибу и каже да то може кад је неко болестан. Ја не могу да издрзим пост без лекова и додатних витамина и буквално морам да прележим и да будем у кући да бих могла да издржим! Тако ми је већ три године. Молим вас реците ми како ја то могу да усклдим и шта да урадим? Да ли да оцу све објасним? Не знам шта је у питању, можда су само искушења. Поента је да ли могу да постим 1 недељу у великим постовима, јер заиста не могу да издржим свих 6-7 недеља и увек се то лоше, чак и поред Причешћа одрази на моје здравље. Унапред сам вам захвална.
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Већ је на овом сајту много пута говорено о посту, његовој установи и циљу, али ја ћу се ипак потрудити да ти укратко одговорим на твоје недоумице, као за савете твог духовног оца. Видим да то није твој надлежни свештеник, већ неко даље, који можда због много духовне деце и није у могућности да прати духовни живот сваког свога чеда. Свети апостол Павле каже да нико не омрзну тело своје, него га храни и греје, као Христос Цркву. То значи да пост ни у ком случају не сме да буде на штету тела, да тело толико ослаби да навлачи на себе болест.
Пост је добровољно уздржавање од мрсне хране, у одређено време, ради јачања духа. Тиме је јасно, да пост није сам себи циљ, већ искључиво средство за постизање виших циљева. Пост је јачање воље, да твоја воља буде јача од твојих прохтева, жеља, речју, да помогне савлађивању грешних мисли и дела. Пример: кад ти лекар препише лек за неку болест, па ти каже, да док употребљаваш тај лек, ради његове боље ефикасности, немој јести ту и ту храну, немој пити алкохолна пића, више се крећи у природи итд. Дакле, да би лек био ефикаснији, мора му се помоћи кроз неке, да тако кажемо, споредније ствари. Тако је и са постом. Ми кроз пост треба да ојачамо духовно, да се очистимо од греха, да се припремимо и за Свето Причешће, дакле, пост је једно од средстава да постигнемо виши циљ. Прошли пут сам једној сестри, или брату, дао пример поста на води у зејтину: раније се у строгом посту на води јео и барени кукуруз, а онда је хемија начинила од кукуруза зејтин. Значи, у многим биљкама, које су наши преци јели као срого посну храну, данас
то постаје снисхођење. У сваком случају, Хришћанска црква не цени пост који представља мучење тела, па чак и штету телу до смрти, јер човек само у једнинству душе и тела може да заслужи вечни живот. Кажеш да ти много више прија духовни него телесни пост. Па телесни пост је и припрема за духовни, он је средство за постизање духовног исправљања и усавршавања. Од телесног поста те духовник чак може и потпуно ослободити, обзиром на здравствено стање, али од духовног поста те нико не може ослободити, а духовни пост се састоји у смирењу, благости, не гневљењу, љубави, праштању, јачању вере и наде и неговање
других врлина. Коначно и савет: Пости онолико и онако како ти твоје здравствено стање и посао који обављаш налажу, а у договору са својим духовником, најбоље надлежним парохом, који и најбоље познаје твоје могућности, а и слабости. Каква корист би била и за тебе и за твоју породицу, за установу у којој радиш, ако би се због строгоће поста разболела, па не би могла да радиш и привређујеш, да паднеш на бригу и старање другима.
О посту на води је врло лепо говорио отац Љубо на овој листи, питање пастиру, па те упућујем да прочиташ његов одговор.
Души и телу корисну Свету и велику четрдесетницу жели и срдачно
поздравља о. Душан

Comments are closed.