post

Питање:
Suprug i ja smo postili i pričestili se grožđem Svetog Simeona.Nije mi najjasnije kada nije dozvoljeno imati odnose, da li sredom, petkom i kada je crveno slovo ili i za vreme sva četiri posta, bez obzira da li postimo?
M.T.


Одговор:
Драга сестро, не знам од кога сте добили грожђе Светог Симеона и ко вам је објаснио правило поступања са овом светињом. Уколико сте добили, у коверти са грожђем, и детаљно упутство како се оно користи, онда сте требали схватити на који начин се употребљава. Кад сте се одлучили за одређени 40-тодневни пост (а који мора бити изван вишедневних годишњих постова) , требали сте се јавити братству Манастира Хиландар, да отпочињете са постом, како би и они тамо, у 40 свакодневних Светих литургија могли молити у Господа милост за вас. Затим сте требали употребљавати обоје освећену воду у којој је лоза, а по истеку 40 дана да поједете грожђе, ти два, а муж једно зрно. То није причешће грожђем, већ сте требали на првој Светој литургији, по истеку 40 дана поста, да се обоје исповедите (пуна исповест) и да се причестите Телом и Крвљу Христовом. Тек после, у наредним данима, можете да отпочнете и са брачним обавезама, у циљу зачећа. Разуме се, водићете рачуна о данима поста и уочи Свете литургије. Правила поста у Цркви су иста за све вернике, без обзира на ванредно стање (на пример, жеља за зачећем и правило Светог Симеона) , зато ми и није јасна реченица: “Без обзира да ли постимо”. Како можете тражити од Господа нешто, а да са своје стране не дајете ништа? Пост је, у одређене дане, за вернике обавезан у току целога живота, а у интензивном молитвеном стању, какво је ваше у очекивању зачећа, нарочито. У вишедневим постовима можете имати односе, све до зачећа, али опет да водите бригу о данима строгог поста и пред причешће. Тако ћете, кажем, чинити све до зачећа, а после ћете се опет понашати како сте у правилима прочитали. Уздржаваћете се од односа за сво време трудноће. Кад дође до зачећа обастићете опет братство Манастира Хиландар, као и кад се дете роди и дати крштено име детета, како би се монаси и за њега Богу молили. Желим вам испуњење ваше жеље за потомством, а она ће се остварити искључиво кроз вашу чврсту веру у помоћ и милост Божју. И вама ће Христос рећи: По вери вашој нека вам буде; или, Све је могуће ономе који верује. У братској љубави поздравља вас о. Душан Р.Ѕ. Ако вам требају још нека додатна објашњења, јавите се, по потреби, и на приватну адресу.

One Comment

  1. Pomaze Bog oce, moj suprug I ja koristili smo lozu I grozdje Svetog Simeona Mirotocivog.pogresili smo oce jer smo posle pricesti prvo doruckovali a zatim uzeli grozdje. Kao da mi je oduzeto pamcenje bilo, procitala Sam sve dobro a opet smo strasno pogresili.nadam se da ce nam Gospod oprostiti. Hvala Gospodu za sve I neka prosti nama gresnima.Svako dobro od Gospoda.