Посне намирнице индустријског порекла

Питање:
На неким намирницама индустријског порекла (конкретно кекс “Баке ролс”) пише да се у фабрици производе и млечни производи (састојци кекса су посни) . То вероватно знаци да се мрсни састојци могу наћи у траговима у овом посном кексу. Претпостављам да то вази и за многе друге намирнице (најчешће кекс) које су посних састојака, пошто се у свакој фабрици хране појављују и мрсни, да се могу у траговима наћи и остали. Можда то вази и за чоколаду за кување? Да ли то знаци да те намирнице треба избегавати или нема везе? То исто значи и за пекаре, могуће да не одвајају посне и мрсне кифле док их пеку, рецимо. Чини ми се да сам осетила то данас али сам наставила да једем: И то значи да треба јести намирнице искључиво спремљене код куће (или евентуално радње здраве хране) ? Мада сам ја до сада јела посне индустријске кексове и нисам размишљала.
Марија


Одговор:
Драга Марија, Кад човек пости, пост треба да му представља задовољство и да га упражњава са посебном пажњом. Ти си вероватно од неког чула, или прочитала за ове детаље које износиш и сад ти они можда представљају проблем. Шта мислиш кад би фабрике морале да мењају своје производне траке за једну врсту или дугу врсту хране како би успевале да постигну планирану производњу. Ако тако размишљаш онда док траје пост спремај сама храну, или купуј у продавницама здраве хране, само нек ти савест буде чиста. Мање размишљај о таквим стварима јер ти сад то у време поста само прави оптерећење. Више размишљај о духовном посту, а да ли ће на фабричкој траци остати мрвица “мрсног” састојка, или не, мислим да се само беспотребно оптерећујеш.
Буди јака сад у половини поста јер време треће недеље, односно како се приближавамо средини поста увек је праћено разним искушењима. О још неким детаљима везаним за пост и начин како се пости, погледај у одговорима који су досад давани на нашој страници.
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? did=15&qa=0&t=5#tm5 С поштовањем о. Драган

Comments are closed.