Порођај и одлазак у цркву.

Питање:
Помаже Бог! Жена ми се породила пре неколико недеља. Хвала Богу, добили смо здраво дете. Ми идемо у цркву сваке недеље, и после порођаја моје жена није одмах ишла у цркву, мада сам ја наставио да идем. После неколико недеља (пре истека 40 дана) и она је накратко отишла у цркву да запали свећу и захвали Богу на здравом детету. Касније сам чуо да жена не сме да уђе у цркву првих 40 дана после порођаја. Ја сам знао да дете не иде у цркву првих 40 дана, а мислио сам да жена не сме да се причешћује првих 40 дана, а не и да не иде у цркву. У нашем народу има доста веровања која су понекад више везана за локалне обичаје него за православно учење, тако да не знам шта је истина. Ми живимо изван Србије и немамо Српску цркву и свестеника овде, већ идемо у једну од сестринских православних цркава. Ја ћу за који дан разговарати са локалним православним свештеником, али ме интересује шта наша Црква учи о овоме (претпостављам да би учење о овоме требало да буде исто у свим православним црквама) ? Ако моја жена стварно није смела да уђе у цркву у првих 40 дана, шта да радимо како би ово исправили. Унапред пуно хвала. У Христу ваш,
Ђорђе


Одговор:
Бог помогô, Ђорђе! Примедба која је упућена Вашој супрузи од стране сестринске цркве заснована је на канонима и правилима по којима Црква треба да живи.
И у нашем Требнику оба превода постоје молитве које се читају жени у први, осми и четрдесети дан после порођаја. Жена када се породи, по мишљењу Цркве, не би требала 40 дана да иде у храм зато што пролази кроз свој период очишћења (В. Синтагма, А, гл. 16; Св. Дионисије Александријски 2 прав., као и св. Тимотеј Александријски, 7 прав.) . То јасно говори молитва првог дана, у којој се свештеник моли за породиљу да је Господ „подигне са постеље на којој лежи“; дакле, свештеник иде да посети своју парохијанку која је у кући или у болници, и чита ову молитву (не у храму) . Упутство за читање молитве „у осми дан“ говори да дете доноси „бабица“ и да се пред вратима цркве чита ова молитва. Не мења ситуацију и ако мајка донесе своје дете, јер они обоје не би требали да уђу у храм, него би само сачекали да свештеник очита молитву и после ње требали би да оду кући. У 40 дан по свом порођају мајка доноси своје чедо у храм, и у његовој припрати читају се ове молитве за њих обоје, а ако је дете крштено врши се и уцерковљење. Уцерковљење се врши тако што свештеник узима дете у своје руке и подижући га увис у знаку крста говори молитвену формулу уцерковљења. Ако је дете мушко, он то ради на уласку у наос храма, па пред царским дверима и, на крају, на „горњем месту“ самог олтара, а ако је дете женско, онда се оно не уноси у олтар.
Као што и сами видите, овде нема никаквих обичаја и традиције него је чиста литургичка нужност коју Црква поштује.
Шта је било било је, и немојте да се бринете. Ако је дете крштено, можете да га причешћујете, али проверите да ли уцерковљено (на енглеском Churching) , а ако вашој супрузи још није прочитана молитва за улазак у храм после четрдесетодневног очишћења, ви замолите вашег свештеника да то накнадно уради и све ће бити у реду.
Ваш о. Љубо.

Један коментар

 1. Питање,
  Помаже Вог,
  Моја ћерка од 4 месеца трудноће, морала је да се породи, детету је стало срце.
  Тужноо…. али хвала Богу на свему.
  Кад би она требала да иде за молитву?
  Хвала.

  Мирјана

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.