Порекло речи “Бадњак”

Питање:
БЛАГОСЛОВИТЕ! Допунско питање за о.Милана или било кога свештеника! Слично питање сам постављао и свом Владики али нисам добио баш задовољавајући одговор. И мени је јасно да Бадњи Дан носи име по бадњаку, али како је добио име бадњак и одакле порекло тог имена и те речи БАДЊАК? УНАПРЕД ХВАЛА
Саша


Одговор:
Бог помогао Саша. Сама реч “бадњак” изводи се из глагола “бдети”, то значи бити будан или чувати. Тако је бадња ноħ, ноħ бдења и дочекивања рођења Богомладенца. Од Господа ти желим свако добро. о.Милан

2 Comments

  1. Реч бадњак нема никакве везе са речима буднја и будхња зато што се србски језик другачије твори. Да би се нека реч сачинила или творила мора и корен и наставак да имају везе са повезаним значењима других речи у самој суштини појава, ствари, односа, релација и слично које их повезују. Дно, дубина и слично нема никакве апсолутно везе са дрветом златно жуте боје и лепих листова таласастог облика као што нема никакве везе са бадом што је значило мотка или штап и одредницом њак која означава нешто, неког конкретно који врши нешто конкретно (лажњањак, себичњак… воћњак, јабучњак, купушњак…)
    Бадњак симболише храст који су пастири донели у витлејемску пећину где је рођен Исус и које је праведни Јосиф заложио да угреје хладну пећину. Варнице које су полетеле у небо су најавиле посебан догађај. Такође, бадњак је најава Часног крста Христовог.

  2. Миодраг

    Бадњак нема везе са бдењем, исправније тумачење се налази на Википедији:

    По томе би Стари Бадњак био истог поријекла као Ахи Буднја („змија дна“)—змај из староиндијских светих списа Веда, којег је убио бог Индра. Истог поријекла би била и грчка аждаја Питон, коју је убио бог Аполон.(II) Ријечи бадњак, буднја и питон потичу од праиндоевропског коријена *bhudh-, који је означавао дно, темељ, дубине и сл.

    С тим што није “ахи буднја” него ахи будхња, лик из ведске митологије, који има везе са змијама и водом.