Поништење крштења

Питање:
Пре 12-13 година крстила ме тада добра другарица (у то време смо биле малолетне) , са којом сам мало после тога прекинула контакт на њену иницијативу, јер је од мене желела само интерес. Више од десет година ми немамо контакт, а ни не поздравимо се кад се сретнемо. Кад сам имала велике трагедије у животу, губитак најближих, није ме ни назвала, а камо ли дошла да изјави саучешће, тако да не верујем да икада у животу можемо да превазиђемо наше несугласице и да будемо поново добри пријатељи. Данас схватам да сам тај чин крштења и кумства неозбиљно схватила, биле смо обе врло младе. Данас бих волела да имам куму, правог пријатеља и заштитника, па ме интересује да ли је могуће да се крштење поништи, јер је бесмислено звати некога кумом, а не разговарати икада у животу са тобом. Ја умем да опростим, али друга особа није довољно добра и нема добро срце, како би смо могле да изгладимо ствар, просто је немогуће.
Н.Н


Одговор:
Помаже Бог драга сестро, Жал за твојом кумом која не жели више да то буде је потпуно нормална, али није нормално да си ти тако важну ствар у животу као што је крштење урадила како си урадила. Кум на крштењу пре свега не може да буде малолетно лице, а друго где су ти били родитељи кад су дозволили да те крсти другарица а не неко старији и озбиљнији, на пример ваш породични стари кум. И треће грешка је и у свештенику који је на све ово тако олако пристао.
Било како било крштење се не може поништити и твоје крштење је важеће и пред Богом и пред народом, а то што ти немаш “праву куму” то ћеш морати сама да пребродиш, јер да си негог старијег питала пре крштења сигурно до овога не би дошло.
Ово је још један у низу примера како млади греше и што се кумства склопљена на овај начин исто тако на жалост и завршавају, зато што млади данас узимају своје другаре за кумове не слушајући родитељске савете који могу да буду и те како корисни.
Зато драга сетро почни да слушаш старије и грешке које си правила остави иза себе. Гледај ведро у будућност, моли се Господу да ти подари разум, да увек и на сваком месту правилно расуђујеш. С поштовањем
о. Драган

2 Comments

  1. Kako mogu da ponistim krstenje u crkvi? Mene niko nije pitao da li ja hocu da se krstim ili necu.
    Ja ne zelim da imam ista sto se tice vere. Hvala

  2. Kako ja mogu da ponistim moje krstenje za koje.me biko nije pitao??? Odlucili su drugi za mene i ja to svakako ne smatram vazecim, nisam vernik bi deo crkve bi na koji nacin me to ne zanima. To je greska roditeljaz svestenika i religija koja je to dozvolila i lrisilili ste maloletno lice na krstenje. Bravo.