Поништење крштења

Питање:
Пре 12-13 година крстила ме тада добра другарица (у то време смо биле малолетне) , са којом сам мало после тога прекинула контакт на њену иницијативу, јер је од мене желела само интерес. Више од десет година ми немамо контакт, а ни не поздравимо се кад се сретнемо. Кад сам имала велике трагедије у животу, губитак најближих, није ме ни назвала, а камо ли дошла да изјави саучешће, тако да не верујем да икада у животу можемо да превазиђемо наше несугласице и да будемо поново добри пријатељи. Данас схватам да сам тај чин крштења и кумства неозбиљно схватила, биле смо обе врло младе. Данас бих волела да имам куму, правог пријатеља и заштитника, па ме интересује да ли је могуће да се крштење поништи, јер је бесмислено звати некога кумом, а не разговарати икада у животу са тобом. Ја умем да опростим, али друга особа није довољно добра и нема добро срце, како би смо могле да изгладимо ствар, просто је немогуће.
Н.Н


Одговор:
Помаже Бог драга сестро, Жал за твојом кумом која не жели више да то буде је потпуно нормална, али није нормално да си ти тако важну ствар у животу као што је крштење урадила како си урадила. Кум на крштењу пре свега не може да буде малолетно лице, а друго где су ти били родитељи кад су дозволили да те крсти другарица а не неко старији и озбиљнији, на пример ваш породични стари кум. И треће грешка је и у свештенику који је на све ово тако олако пристао.
Било како било крштење се не може поништити и твоје крштење је важеће и пред Богом и пред народом, а то што ти немаш „праву куму“ то ћеш морати сама да пребродиш, јер да си негог старијег питала пре крштења сигурно до овога не би дошло.
Ово је још један у низу примера како млади греше и што се кумства склопљена на овај начин исто тако на жалост и завршавају, зато што млади данас узимају своје другаре за кумове не слушајући родитељске савете који могу да буду и те како корисни.
Зато драга сетро почни да слушаш старије и грешке које си правила остави иза себе. Гледај ведро у будућност, моли се Господу да ти подари разум, да увек и на сваком месту правилно расуђујеш. С поштовањем
о. Драган

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.