Помињање на Јелеосвећењу

Питање:
Помаже Бог! Имам 2 питања: 1.Да ли у Светој Тајни Јелеосвећења могу да се помињу само заиста болесни или могу и здрави (да им буде и даље добро) , па, рецимо, и неки свештеници? 2.Прочитао сам на БСН да “Непокајаним људима приступити светој Тајни крштења без покајања ни у ком случају није дозвољено.” Како то? Да ли се мисли на покајање у себи (немогуће је приступити светој тајни покајања пре крстења) ?
Ненад


Одговор:
Брате Ненаде, Бог ти помогао! Потрудићу се да на ова питања одговорим што концизније: 1- На светој тајни јелеосвећења би требало да се помињу само крштене православне особе које за то имају потребу. Друге особе помињати није нужно.
Нажалост у праксу је ушао сасвим један други ОБИЧАЈ те се на Св. Тајни помињу сви од реда – требало не требало, по систему “ваља се”; па чак и они који нису присутни. Напомињем да се Св. Тајна, било о којој да говоримо, мора извршити над неким. А ако он није ту не можемо је ни извршити. За такве случајеве имамо молитвословља.
2- Наравно, брате, мисли се на покајање убутрашњег човека. С тим што Цркви није била страна пракса да оглашени ѕа крштење прво исповеде /некада је то било јавно/ своје грехе па се тек тада удостојавају Светог просвећења – крштења.
Нека те Бог благослови.
јеромонах Евтимије

One Comment

  1. Pomaze Bog! Imam jedno pitanje.Da li se Sveta Tajna Jelosvecenje moze izvesti na detetu koji ima pet godina i koje ima neizlecivu genetsku bolest ,a pri tom nije postilo?