Померање венчања због смрти члана породице?

Питање:
Помаже Бог, пре две недеље смо заказали венчање за 1. 10. 2011. год. Позвали смо само наше родитеље и кумове, међутим 24. 8. 2011. год. ми је преминула рођена сестра. У недоумици смо шта да радимо… Да ли да се помера 40-тодневни помен, или наше венчање? Моја сестра се радовала нашем венчању, једва је чекала, па да ли из тог разлога да не померамо? Молим вас посаветујте нас шта да радимо. Хвала вам
Jelena


Одговор:
Драга сестро, радујем се твојој радости због венчања и саучествујем у твоме болу за преминулом сестром. Каква кобна подударност! 40-тодневни парастос се поклапа са термином венчања, ако је сестра умрла 24. 8. пре 16 часова. Овај 40-тодневни парастос се може померити само највише 2–3 дана, искључиво пре тачно навршених 40 дана, никако после. Венчање, напротив, може да се помера колико хоћете, све до Божићњег поста. Сигурно да се сестра радовала твоме венчању и кад би сада могла да ти каже, сагласила би се да ваше венчање буде одмах после парастоса. Уосталом, ако ви парастос извршите у суботу 1. октобра а венчање у недељу 02. октобра, поготово што ви и не планирате за тај дан свадбу већ само венчање (свадбу можете заказати за неку од наредних субота, само да избегнете задушнице) , све ће бити у реду. Бог да прости души рано преминулој твојој сестри, а вама двома срећно венчање, благослов Божији за добру децу уз срдачан поздрав о. Душан

4 Comments

  1. Pomaze Bog mona deca su zakazala crkvemo vencanje za juni mees ali.svekar to jest otac zenika se obesio 14 januara kako postupiti da li odloziti vencanje.Mol.za savet.

  2. Pomaze Bog, 02.09 je preminula od mog buduceg supruga baka,a nama je svadba i vencanje zakazano 24.09. S’obzirom da je svadba tako blizu i sve organizovano i zakazano a isto tako znamo da se baka radovala nasoj svadbi mi uz podrsku roditelja ne bi otkazivali. Da li bi mogli da dobijemo neki savet od vas?
    Srdacan pozdrav Marija i Miljan

  3. Pomaze Bog. Posto sam u velikoj nedoumici svadbu,vencanje samo zakazali za 9.septembar. Medjutim 15.avgusta od moje supruge premine njen deda (otac njene majke)koji ne zivi u njihovoj kuci vec u drugoj. Na zahtev tasta i taste morao sam da odlozim i svadbu i crveno vencanje posto oni ne zele da prave nosta pre 40dana. Ali sam onda cuo od starijih ljudi da ne valja da se prekida ono zapoceto jer nevalja za zdravlje. Molio bih oca da mi pojasni situaciju da li je dobro ili nije.

  4. Pomaze Bog, Samo sam htjela da kazem da mi je otac umro prije skoro 2 mjeseca i ja ne znam da li cu se ikada oporaviti od toga, ali s obzirom da zivim u insotranstvu, mamu sam dovela kod sebe pa je nekako lakse kad je ona u mene a i ja uz nju.

    Zamolila bih za savjet s obrzirom da sam za par mjeseci trebala da se udam za osobu s kojom sam vec 4 godine ali svakako slavlje ne bismo spremali. Molim za odgovor da li bih smjela da se udam par mjeseci nakon tatine smrti ili ne?

    hvala unaprijed