Положај тела при спавању

Питање:
Када спавам тело ми је у положају глава ка западу а ноге ка истоку. Друг ми је рекао да треба да буде глава према истоку јер је Бог на истоку и иконе стављамо на источни ѕид, као да ћу боље спавати и бити мудрији. Да ли то има неке везе или је то сујеверје.
Н.Н


Одговор:
Љубљени, Реци ти своме другу да је Бог свуда, а не само на истоку, и да све испуњава (као што се и обраћамо Њему молитвом Царе Небески) , па према томе слободно можете да спавате у који год положај желите. Свети Јован Шангајски на пр. од свог монашења није спавао у постељи, него би једва одремао у фотељи. Многи од светитеља би ради ”бољег васкрсења” себи налагали подвиг спавања са каменом уместо јастука испод главе. Неки би проводили дане и ноћи у бденију и молитви, дакле неспавајући…
По речима оца нашега међу светима Светога Јована Златоуста ”не спашава место, већ побожан живот”. Тако неће постати мудар онај који спава са ногама у овом, а главом у оном положају, већ онај који све своје уздање положи на Господа–јер проклет је човек који се узда у човека (Јер. 17, 5) .
Опет, са друге стране, многи би од светитеља приликом одласка на починак урањали мислима у крај овоземског живота и неизбежну смрт, па према томе и у неизбежно испитивање/суд о начину њиховог живљења. То би их наводило на страх од свих врсти сагрешења, стицали би презир за све што би могло да их одвоји од љубави Божје–другим речима, стицали су страх Божји који је управо почетак мудрости (Пс. 110, 10) .
Било би добро, да се ти и твој друг пре спавања помолите Богу, захваљујући Му на свему; праштајући свима који су вам нешто нажао у току дана учинили; молећи за мир здравље и спасење ваших родитеља, ближњих и свештеника; као и за опроштај ваших сагрешења. Тако ћете заиста боље спавати и временом постајати све мудрији, Богу нашему на славу, вашим родитељима на радост, а Цркви и Отаџбини на корист. Амин, Боже дај! Господ да вас умудри у свему и укрепи за благоугађање Њему! Амин.
ђакон Стефан

2 Comments

  1. Poštovani Dušane,
    sve Vam je već odgovorio đakon Stefan.
    “Ko ima uši….”

  2. Pomaze Bog, moja supruga(rodom iz Kraljeva) smatra da ne valja spavati okrenut ka istoku, niti da da se tako spava, niti glava, a ni noge, kaze da je to polozaj za mrtve. Molim vas za pojasnjenje o polozaju spavanja kod pravoslavnih, ja sam iz like i za to nisam cuo
    Pozdrav, Dusan,