Полигамија

Питање:
Зашто полигамија није прихваћена код нас и на под којим обликом би она била прихваћена у Православљу? Постављам ово питање зато што видим да би она била неко рјешење за данашњи мањак дјеце и с обзиром да има толики број људи који варају своју жену као и жене свога мужа.
Горан


Одговор:
Драги брате Горане, Морам признати да је Твоје питање заиста неумесно. Полигамија је у Хришћанској цркви забрањена и сматра се већим грехом од блуда. Ступање у нови брак, значи, довођење друге жене док није престао брак са првом женом, сматра се преступом не само Брачних правила Српске православне цркве и Црквених канона, већ је по државном закону кривично дело. Није хришћански брак једног мушкарца са једном женом узрочник слабог наталитета, већ пре свега саможивост савременог човека. За рачун свога комодитета и савремени Срби се одричу рађања деце. Томе треба додати и број побачаја, децеубиства у Србији, који су у већем броју од рођене деце, а и велики број младића и девојака, који остају изван брачне заједнице.
Да рађање деце није социјални случај, односно да се многи брачни парови плаше да неће својој деци моћи пружити сигурно детињство, показују примером српске породице на Косову и Метохији, које су заиста у најтежем економском и сигурносном положају од свих Срба, а код њих се и данас рађа највеше деце по једној породици.
Брате Горане, ако ниси ожењен, жени сe само с једном женом и рађајте децу. Покажите примером и онима који неће да се жене и удају и онима који неће да рађају децу. Бог да благослови Твоју породицу, да вас обожи, сложи и умножи.
Поздрав Твој о. Душан

Comments are closed.