Покајање

Питање:
Помаже Бог! Оче, имам неколико питања и недоумица, па ћу почети редом.
1. У припреми за причешће трудим се да увидим све своје грехе и да се за њих кајем, међутим, после причешћа многе поново учиним. Често делом, а о онима мишљу и речју да и не говорим. Са неким гресима ми је јако тешко да се борим, рецимо пожуда, похота, блуд, гнев… (има их још сигурно) . Ипак, молим Бога да ми опрости, исповедам грехе, али се питам: то устајање и падање има ли смисла, јер ја ипак грехе чиним и то свакодневно – како се онда могу спасити? Јесте да ја жалим и кајем се за њих, али до правог покајања нисам ни стигао, јер је оно потпуно напуштање греха, а како човек може престати да греши, јер ако престане са свим гресима, њему није потребна више ни исповест, ни покајање (јер се покајао и престао са гресима) , а то би била гордост – грех.
Шта да радим? У грехе упадам стално (речју, делом, мишљу) и понекад се питам да ли сам лицемер, јер овамо идем у цркву, а правим грехе горе него неки незнабожац.
2. Да ли да се помолим пре јела ако је пост (рецимо среда или петак) , а ја, на пример, не постим? 3. Имам бројаницу коју ми је сестра донела са Острога али нема 33, него 24. т.ј. 28 зрна. Да ли је могу користити за молитву, и до сад сам је користио.
Унапред хвала! ! !
Владимир


Одговор:
Драги Владимире, 1. Покајање је процес оздрављавања. А као сваки процес, он може да узме много времена, понекад и читаве године. Међутим, ако се стално упражњава, оно сигурно доноси резултате и побољшање здравља. Сети се шта човек ради када падне у блато? Устане, очисти се и иде даље до свог циља. Без обзира колико пута падне. Тако исто и са покајањем. Немој да те многобројни падови одвраћају од доброг пута којим си кренуо.
2. Вероватно да постоји и неки разлог зашто не постиш. Можда си спречен или нема другог избора, није лако увек наћи посну храну, нарочито у данашњем свету, када се жури, када човек узме на себе много обавеза… Увек се моли Богу. Молитва је разговор са Њим. Ако пак грешиш, зар ћеш престати да разговараш са Богом? Он је Једини који заиста може помоћи. Обрати му се и реци: “Боже, ти знаш све о мени. Опрости ми грехе и помози да будем бољи.”
3. Можеш да користиш ту бројаницу.
Поздравља те, о. Срба

One Comment

 1. Pomaže Bog,
  Oče imala bih nekoliko pitanja,
  Prvo pitanje je da li mogu da se pričestim i ispovedim ukoliko nisam postila ceo Božićni post ,jer počnem pa padnem pa onda opet nastavim i otprilike deset dana nisam uspela da ispoštujem post.U toku posta padam na iskušenja,vrlo lako me isprvociraju i svađam se nisam uspela da se smirim.
  2. pitanje je da li u toku posta mogu da ispunjavam svoje bračne obaveze kao žena svom mužu.
  3. pitanje je da li je slučano ili ne da me u toku posta iskušavaju moji najbliži,kao što je suprug,majka i to teškim u vredama i osudama.
  4. da li treba opstati u braku sa mužem koji te stalno osuđuje,vređa i nipodaštava.
  Osećam se loše,iscrpljeno.
  S poštovanjem