Питање око развода.

Питање:
Поштовани, молим да ми одговорите.Муж и ја смо се венчали у цркви после дугогодишње везе у љубав.Добили смо жељено дете, онда настају проблеми, баш у време њеног рођења.Сазнајем да је муж крио од мене велике новчане дугове настале коцкањем. Покушавам да му помогнем, разумевањем и стрпљивошћу. Дајем му неколико шанси да спасимо брак јер овај проблем утиче на све наше сфере брака/његов однос према детету, према мени, мој према њему…./ Време пролази а он једно прича и обећава а друго ради. Дугови су све већи, раздор у породици такође. Он је нервозан и љут на све око себе а ја на њега.После извесног времена ја више нисам могла да гледам како мене и дете запоставља и руши све што смо имали. Разводим се правним поступком у нади да ће га то освестити и да ће се окренути породици/јер ми духовно венчање много значи/али он се не мења на боље.Наводно престао је да се коцка али је хладан према детету и мени, вређа без разлога све ми говори да је изгубљен и да ће се тешко вратити у нормалу јер га дугови исцрпљују и психички.Ја немам снаге да се борим за њега и узалуд све моје молбе и савети а желим да му помогнем упркос свему јер га волим.Он каже да воли мене и дете али ради све против породице.Молим Вас да ми одговорите шта да радим ако се поред упорног, узалудног труда око мужа једног дана одлучим да дигнем руке од њега/ми дуго већ не живимо заједно/и све су обавезе око детета на мени, да живим с другим мушкарцем? Како да се понашам и шта да урадим пре ступања у везу с другим човеком како не бих направила грех-прељубе? Унапред се захваљујем уз дужно поштовање!
Н. Н.


Одговор:
Драга Н. Н. Заиста је тежак крст који, понекада, брачни другови морају да понесу. Из овога што пишеш, изгледа као да се већ бавиш мишљу да скинеш бар део терета са себе и евентуално, потражиш неки лакши крст, т.ј. нову везу која би била лакша од садашње. Али, пре него што донесеш такву одлуку (па чак и пре него што почнеш да мислиш о томе) , требало би да нађеш или створиш прилику да међусобно расчистите многе ствари које су међу вама остале нејасне. Треба имати у виду да се ништа не дешава тек тако, и само од себе. Ми увек сносимо највећи део последица својих размишљања, одлука, речи и поступака. Тако је и вас, одређени низ ваших поступака довео довде. Одређени низ размишљања, одлука и поступака може исто тако и да вас изведе из ове ситуације. Али, ту одлуку само ви можете да донесете. Други заиста не могу да одлучују у ваше име. Ако желите да сазнате више о томе, укључите се и практично у хришћански живот и размишљање. Редовни одласци у цркву на Богослужење, посете манастирима, разговори са свештеницима, духовницима, редовно и свакодневно молитвено правило, читање Светог Писма и дела (књига) Светих Отаца, могу много да помогну да човек почне здравије да размишља. Нарочито када има децу, онда има још једну одговорност. Ми морамо бити, и неизоставно већ јесмо, пример деци, не само у нашим речима, него много више нашим делима.
Што се тиче прељубе, зар то није јасно само по себи? Докле год је човек у постојећој вези са неким, па се истовремено упусти у још једну везу, то је прељуба. Ако је та веза ослабила, не значи и да је непостојећа; јер, човек или је у браку, или није у браку. Нема ништа између тога.
Препоручио бих вам да свакодневно читате ове молитве: Молитва прва: Благословен си Господе Боже отаца наших, који си нам даровао живот. Ти си Господе створио човека по лику своме и подобију, од душе разумне и тела благоликог, тако да тело служи разумној души. Ти си нас Господе сачувао од оних који лове душе наше, од многих замки лукавога и спасао си нас од многих искушења и опасности до данашњег дана. Зато, не дозволи Господе Боже наш, да будемо на спотицање и саблазан ближњима својим, већ да се покажемо слуге Твоје, да нам не буде узалуд благодат Твоја. Наоружај нас оружјем праведности, у речи, делу и истини, подари нам силу кроз дуготрпљење у невољи. Да будемо широког срца: ако смо ожалошћени да будемо увек радосни; ако смо сиромашни да можемо обогатити друге, као они који ништа немају а све поседују у Теби Творцу и Оцу нашем. Да се не упрежемо у исти јарам са незнабошцима, јер шта има праведност са безакоњем, какав је део верних са невернима и какво је слагање храма Божијег са идолима? А Ти си за слуге своје Господе рекао: Уселићу се у њих, живећу са њима, Бићу им Бог и они ће бити мој народ. Бићу вам Отац и ви ћете бити моји синови и кћери, говори Господ Сведржитељ, који је богат у милости.
Ради велике љубави којом си нас заволео, подари нам Господе да будемо достојни звања у које смо позвани, са сваком смиреношћу, кротошћу и дуготрпљењем, подносећи један другога у љубави, чувајући јединство у свези мира. Да не размишљамо телесно умом својим, и не будемо деца коју заноси сваки ветар људске обмане, већ да узрастамо истинито у љубави Онога који је Глава – Христос. Да не живимо као незнабошци у празноумљу, помрачених мисли и осећања, окамењеног срца и отуђени од Живота због незнања. Да не дајемо места ђаволу, као они који отупевши предадоше себе разузданости да чине сваку нечистоту са похлепом. Него да одбацимо старога човека који се распада у жељама варљивим и обучемо се у новога, који се обнавља по лику Онога који га је саздао. Да будемо међу собом благи, милостиви, праштајући један другом као што је Бог у Христу опростио нама. Да мислимо оно што је истинито и праведно, чисто и достојно љубави, што је на добром гласу и у врлини, што примисмо и научисмо од Отаца наших. Сети се, Господе Боже наш, родитеља наших који су нас одгајили, јер молитве родитеља учвршћују темеље домова. Амин. Молитва друга: Благословен си Господе Боже наш, Свештеноделатељу тајног и чистог брака и Законодавче телеснога, Чувару непропадљивости и добри Стројитељу свега животног. Ти си Господару у почетку створио човека и поставио га да влада творевином, и тада си рекао: Није добро да човек буде сам на земљи, да му створимо помоћника према њему; и узевши једно од ребара његових тада си створио жену, коју видевши Адам рече: ево сада кост од мојих костију, и тело од мога тела, она ће се звати жена, јер је узета од мужа свог. Ради тога оставиће човека оца свог и мајку, и прилепиће се жени својој, и биће двоје једно тело; и оне које је Бог саставио, човек да не раставља. Јер си Ти Господе, Боже Вечни, растављене довео до јединства и установио њихову међусобну нераскидиву везу. Од Тебе се жена сједињује са мужем ради помоћи и продужења људског рода. Ти сам Господе Спаситељу на свети начин вршиш тајанствени и чисти брак. Зато даруј и мени Господе да разликујем љубав од страсти и похотљивости, да једно друго не оставимо сиромашне и упропаштене, већ као супружници да будемо сложни, душом и телом, да живећи у истини и љубави Твојој међусобно обогаћујемо живот свој.
Избави нас Господе Боже наш, од лажног мудровања телесног и сваког мрачног и тамног сладострашћа. Умири побуне тела нашег, укроти насртаје страсти и угаси распаљене стреле лукавога које на нас подмукло лете. Сачувај нас благодаћу својом од тога, као што си од огња сачувао света три младића, пославши им росу с неба. Нека дође на нас она радост коју је имала блажена царица Јелена када је пронашла Часни Крст. Сачувај нас Господе Боже наш, као што си сачувао Ноја у ковчегу, као што си сачувао Јону у утроби морске немани. Сети се и нас Господе Боже наш, као што си се сетио Еноха, Сима, Илије, као што си се опоменуо своје Четрдесеторице светих Мученика, пославши им венце с неба, подари и нама венац твоје свете тајне брака.
Преславни Господе још Те молим да нам дарујеш мир Твој, да унесемо радост у живот наш и да нађемо непролазну љубав којом си нас Ти сам заволео. Да сложни будемо на корист и помоћ другима, и да се радујемо здравој и доброј деци. Амин! Молитва трећа: Господе који си се настанио међу нама, који си преко апостола Павла рекао: Духа не гасите, све испитујте, добра се држите, склањајте се од зла у сваком облику, да се исцели душа ваша и тело. Боже мира, сачувај нас без порока за свету тајну брака, за цео живот наш и за долазак Господа нашег Исуса Христа.
Да се украшавамо врлинама и добрим делима, што је драгоценије и скупље од бисера, злата и сребра. Да се чистога срца обучемо у правду, останемо у вери, љубави и светињи, са сваким достојанством и честитошћу. Да живећи целомудрено поштујемо један другог, радујемо се свагда и кроз молитву без престанка захваљујемо Богу мира који је веран своме обећању и изабранима својим. Јер смо на слободу позвани, не само на угађање телу, већ да из љубави служимо један другоме.
Да се утеше срца наша, да се сјединимо у љубави и богатству разумевања, у познању тајне Бога и Оца и Господа нашег Исуса Христа, у коме су скривена сва блага премудрости и знања, у свакој побожности и љубави. Да као синови и кћери дана будемо трезвени, обучени у оклоп вере и љубави, са кацигом наде спасења. Јер, Господ нам није дао духа плашљивости и збуњености, него Духа силе у љубави и свакој чистоти. Да се Утешитељ, Дух Истине, настани у нама, да се кроз ревност показује искреност у љубави. Јер си Ти Господе рекао да ће нас по томе познати да смо ученици твоји ако будемо имали љубави међу собом. А ми смо слуге Твоје Господе, синови и кћери слугу Твојих Боже наш. Опрости нам грехе младости наше и не остављај нас ни убудуће. Буди нам покровитељ и помоћник, целог живота нашег. Подај нам Боже љубав нелицемерну, научи нас да истрајемо у добру, да праштамо и волимо. Амин
Свештеник Србољуб Милетић

Comments are closed.