Питање о кумству.

Питање:
Помаже Бог оче, Имам један проблем који ме мучи, па се јављам вама у нади да ми можете помоћи! Ради се о томе да ми је на вјенчању био кум мој школски друг и најискренији пријатељ а не мој крштени кум, тј. човјек који је мене крстио. Мој крштени кум је већ раније питан и он је рекао да нема ништа против тога и да то он у потпуности схвата и оправдава, али на моје вјенчање ипак није дошао.
Мене интересује став наше цркве по том питању, тј. да ли сам ја тим поступком починио грех?
Жељко


Одговор:
Помаже Бог Жељко, Не знам да ли сте у могућности да дођете до књиге “Да нам буду јаснија
нека питања наше вере” Патријарха Павла, ту има интересантних одговора а међу њима и ово “ко може бити сведок на венчању”.
Желим да Вам препоручим ову књигу и сами можете видети и у вези са Вашим питањем. Не знам “да ли је грех”, јер по Вашем писму, Ви сте већ питали вашег старијег кума, а ја не знам шта Вам је он одговорио на ваше питање? Да ли је потврдио да може неко други да буде кум. Не знам да ли се он увредио или Ви само мислите да се увредио зато што није дошао на венчање и свадбу? Најбоље поразговарајте са својим кумом, па ћете знати о чему се ради и да ли је увређен или није. Можда га је нешто друго спречило да дође.
Пуно поздрава, о.Дејан

Comments are closed.