Питања око крштења муслимана у Православље.

Питање:
Поштована хришћанска браћо, пореклом сам из Црне Горе, тачно из Никшића, тренутно се налазим у Немачкој на привременом раду. По вероисповести сам муслиман. Пре око 2 године, пошто сам прочитао Свето Писмо, нарочито Нови Завет, као и свих 6 књига Апологетике од аутора покојног Лазара Милина, најпознатијег српског апологете, отвориле су ми се очи, спознао сам да је једино Хришћанство-Православље права истинска религија. Прочитавши часни Коран увидео сам пуно нелогичности и противречности, рецимо, што се тиче џенета, он је толико материјалан и у нескладу са Божјим својствима да се у њему вечни
живот замишља у сексуалним уживањима са више девица, наши теолози хоће да Коран докажу природним чудима као што је излазак и залазак сунца, измијена дана и ноћи, мијесец, звијезде итд., што уопште и не представљају чуда у метафизичком смислу.
Сам Мухамед, оснивач Ислама, није за живота чинио никаква чудеса, нит је давао икакве знаке натприродног Божјег откривења, за разлику од Исуса који је чинио чудеса и потврђивао истинитост своје науке. То су само неке противречности од својстава сржи Ислама, а има их на стотине у Корану око којих се и наши теолози муче да их објасне… Што се тиче Хришћанства, видим да је оно дубоко поткрепљено историјским аргументима, да су чињенице виђене и опипане, али и безбројним чудима која се и дан-данас појављују као што су (код православаца) мироточење икона, нетрулежна тела светаца, разна исцељења пред светим моштима или чудотворним иконама, појава Светог огња у Јерусалиму у Храму Христовом. Док код Ислама нема ни трага од таквих чуда. Видим по свој етици да је Хришћанство религија љубави према Богу у Тројичној Ипостаси за разлику од Ислама као религије џихада и убијања свих припадника других религија, јер се сматрају неверницима, по Исламу Бог је далеко од нас и општи у најбољу руку преко пророка (Мухамеда) , док у Хришћанству видимо да је Син Божији ради спасења људи сишао са небеса, пострадао за све нас грешне и својим Васкрсењем даровао нам живот вечни за сваког ко поверује и прихвати га. Према свему изложеном, при бистрој свести и здравом разуму, чврсто сам одлучио да се крстим и примим Хришћанску – Православну веру чим се вратим у Црну Гору, мислим, тамо на прољеће. Имам жељу да се крстим у манастиру ако је то могуће, ако не у Цркви, мада сам заинтересован да обавим крштење у манастиру Острог у Црној Гори, који је иначе познат по св.Василију и који сам ја, док сам боравио тамо, редовно посећивао. Због тога бих вас питао, пошто сам друге вероисповести, да ли би могао на крштењу да ми буде кум православне вероисповести или не, поред тога хоћу да знам да ли ја лично имам право на Исповест и Причешће иако још нисам примио Православље, пошто овде у Немачкој има и Српска Православна Црква. Желио бих да ми обавезно одговорите на ово моје питање, пошто је питање приватно, нисам унио емаил адресу, пошто користим од пријатеља компјутор, а нисам хтео да пишем његову маил-адресу. Све најлепше од Христа Господа – Ахмед Фадиљ
Ахмед


Одговор:
Драги Ахмеде, Да одмах одговорим на ваше питање. Ви као одрасла особа заиста не морате да имате кума, јер ћете сами да исповедате ову веру, али традиције ради можете да имате кума. Кум моше да буде само оне вере коју новокрстени исповеда, а посебно код деце када кумови за њих исповедају веру.
За одрасле особе можда је боље да се крсте у манастиру, а убеђен сам да они тамо имају баптистерију, посебно због тога што крштење треба врсити погружењем (загњуравањем у воду) . Молим вас, инсистирајте на томе да вас погруже у воду и тражите неко хришћанско-библијско име. Да учествују у Светим Тајнама могу само крштени чланови Цркве, нажалост, ви још увек не можете да се исповедате и причестите.
Надам се у Господу да то неће дуго да потраје. Нека вас Христос Господ благослови у вашој намери и одврати од сваког искушења, и да се ускоро поздрављамо радосним поздравом: “Христос посреди нас”.
Желећи вам сва блага од Господа, Искрено, о. Љубо

Comments are closed.