Pазмишљања о вери

Питање:
Поштовани оци, желео бих да вас питам да ли појање молитви на црквенословенском отежава и онемогућује верницима да учествују у литургијским и другим црквеним молитвама. Мислим да је тешко очекивати од свих људи да савладају црквенословенски језик тј. колико људи на Литургији заиста учествује у молитви? Желео бих да вас питам и да ли треба дозвољавати Причешће народу који у храм улази пред само Причешће, фамилијама које крштавају ближњег, супружницима који ступају у брак само приликом тих обреда а да не учествију пре тога у литургијским молитвама и да не познају њихове хришћанске дужноси кроз Нови Завет. За крај, искрено бих волео када би при сваком храму постојали часови веронауке, када би свештеници више били присутни у јавности од врачара, астролога и нумеролига и када би се Црква посветила привлачењу нових верних кроз прослављање адекватним садржајима свих црквених празника не само кроз литургијски живот јер је Бог ипак рекао радујте се и веселите се.
Ђорђе


Одговор:
Помаже Бог Ђорђе, Ово твоје питање ми више делује као твоје размишљање односно констатација. Колико ја знам у највећем броју цркава св. Литургија се служи на Српскм језику, мислим на онај део који изговарају свештеник и ђакон. Тропаре, кондаке и остале црквене песме врло је тешко певати на Српском, јер ако погледаш Литургију коју је у ноте ставио Стеван Мокрањац и она се поје на црквенословенском језику. То што се бринеш да ли сви разумеју, то је врло једноставно: нека долазе редовно на Богослужења и све ће лепо научити. Ко се кад причешћује то ћеш питање поставити свештенику у цркви где си то видео.
Присутност свештеника у јавности је бар у овом вемену врло интезивна а насупрот има појединаца којима толика присутност смета, а и то питање требаш да упутиш уредницима медија јер они одлучују о томе. Вероватно им врачаре и разни магови доносе већи профит од свештеника и епископа. Надам се да ће све доћи на своје место само треба да имамо стрпљења. Знаш изреку у цркви СТРПЉЕН СПАШЕН С поштовањем
о. Драган

Comments are closed.