Патријарх РПЦ Кирил позвао свештенике да се окану скупих аутомобила, чак и ако су их добили на поклон.

Патријарх Кирил је рекао да „својим глупостима“ Руска православна црква (РПЦ) даје повод критици. „Чак и ако на поклон добијете скуп ауто – не морате га возити, не треба да се возе скупи аутомобили“, цитирају „Новости“ РИА патријархове речи.

Поглавар Руске православне цркве истакао да је у овом тренутку ниво аутомобилске индустрије прилично висок, чак и средње класе ауто је сасвим удобан и сигуран.

Када људи у цркви виде „читав возни парк скупих лимузина – наравно да то у народу изазива реакцију“, рекао је патријарх.

Према његовим речима, архијереји немају право да „уносе саблазан“ и истакао, да се овај (његов) позив не односи само на аутомобиле.

Све је почело у мају, када руску јавност „усталасала“ прича о владици Ливенско-Малоархангелском Нектарију (орловска епархија), који користи ауто Land Cruiser V8 чија је цена 6 милиона рубаља (око 100.000 ЕУР). Да „зло“ буде веће, он је пранкерима (1) испричао (телефоном) одакле му такав луксузан и скуп аутомобил и ради чега су му потребни тако „фини“ регистарски бројеви.

(1)./. Пранкери су телефонски хулигани, практикују да обично анонимно зову телефоном своје „жртве“ представљајући се као њени познаници, пријатељи или чак претпостављени.

Превео:Славиша Лекић, свештеник

 

Извор: https://www.dp.ru/a/2017/06/16/Patriarh_Kirill_prizval_s

6 Comments

 1. Колико смо ниско пали и колико је бедна вера у нама, када се саблажњавамо свештеничким аутомобилима… Имамо владике масоне, кардинале, агенте разних тајних служби, али то већину не тангира – битно је шта неки свештеник вози и да ли се мало угојио, јер, ваљда, требају сви да буду костури, да би народ имао увид у њихово испосништво…
  Наравно да не треба претеривати, али – то се и нас односи.

 2. Свака свар је добра уколико се правилно користи,откуд толика завист,зар у21 веку треба на магарцу да јаше свештеник.

 3. православни

  Замислите 95 000 е даш у народну кухињу ….а за 5000е купиш рецимо пунта…и сви задовољни поготово
  верни кад виде свештенство у пунту
  не морају причати ништа ни проповедати све би рекли…али авај и овако су рекли али џаба јер не творе…

 4. православни

  “А познаћете их по делима њиховим”

 5. Овај савет требају сви да прихвате, манимо се људи луксуза

 6. Овоме заиста није потребан никакав коментар с моје стране…..само један “На многаја љета, ваша Светости!”