Пасхални канон

Ђакон: Благослови владико

 

Нека је благословен свагда, сада и увек и у све векове.

 

Појци: Амин.

 

Свештеник пева тропар на глас 5:

 

Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт сатре и онима у гробовима живот дарова. (трипут)

 

Затим појци певају трипут: Христос Васкрсе.

 

Тада свештеник говори уобичајене стихове:

 

Стих 1. Нека Бог устане и растуре се непријатељи његови, и да побегну од његова лица они који га мрзе.

 

Појци: Христос васкрсе:

 

Стих 2. Као што исчезава дим нек исчезну, као што се восак топи од огња.

 

Појци: Христос Васкрсе.

 

Стих 3. Тако да погибнут грешници од лица Божија, а праведници да се обрадују.

 

Појци: Христос Васкрсе.

 

Стих 4. Овог дана, који Господ створи, обрадујмо се и развеселимо се.

 

Појци: Христос Васкрсе.

 

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

 

Појци: Христос Васкрсе.

 

И сада и увек и у све векове. Амин.

 

Појци: Христос Васкрсе.

 

Свештеник: Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт сатре.

 

Појци: И онима у гробовима живот дарова.

 

(док се певају…)

 

Пасхални канон, глас 1.

 

Песма 1.

Ирмос: Дан васкрсења је Пасха, Господњa Пасха; просветимо се, народе, јер Христов Бог преведе из смрти у живот и са земље на небо нас који певамо победничку песму.

 

Припев: Христос васкрсе.

 

Очистимо осећања па ћемо видети Хриса који блиста неприступачном светлошћу васкрсења, и говори: радујте се, да јасно чујемо певајући победничку песму.

 

Припев: Христос васкрсе.

 

Небеса да се достојно веселе, а земља да се радује и сав свет, видљив и невидљив, да празнује, јер Христос устаде – вечна радост.

 

Песма 3.

Ирмос: Приђите да пијем ново пиће, које не тече на чудан начин из јалове стене, него га извор бесмртности, Христос, излио из гроба; у њему се утврћујемо.

 

Припев: Христос васкрсе.

 

Сада је све испуњено светлошћу, небо земља и подземље. Зато цела творевина нека светкује Христово васкрсење; у њему се утвдћујемо.

 

Припев: Христос васкрсе.

 

Христе, јуче сам с тобом сахрањен, данас устајем с тобом који си васкрсао. Јуче сам тобом распет, ти ме, Спаситељу, прослави у свом царству

 

Песма 4.

Ирмос: Нека богонадахнути Авакум стане са нама на божанској стрaжи и покаже светлосног анђела који јасно говори: данас је спасење свету, јер Христос васкрсе као свемоћан.

 

Припев: Христос васкрсе.

 

Христос је отворио девичанску утробу и јавио се као човек. He као човек је био назван јагњетом, јер је био непорочан и неокаљан; као истинити и савршени Бог би назван нашом Пасхом.

 

Припев: Христос васкрсе.

 

Као једногодишње јагње, за нас благословени венац, Христос, драговољно би заклан за све, Пасха која очишћава, и опет нам из гроба засија дивно сунце правде.

 

Припев: Христос васкрсе.

 

Божански предак Давид скакао је играјући пред Ковчегом завета, а ми, свети народ Божији, гледајући како се остварила праслика, радујмо се божански, јер Христос као свемоћан васкрсе.

 

Песма 5.

Ирмос: Устанимо рано ујутро, па ћемо уме­сто мириса принети химну Господу, и видећемо Христа, сунце правде, која свима живот даје.

 

Припев: Христос васкрсе.

 

Спутани адским оковима, гледајући твоје неизмерно милосрђе, веселим корацима иђаху ка светлости, Христе, славећи вечну Пасху.

 

Припев: Христос васкрсе.

 

Носећи свеће приступимо као женику Христу, која излази из гроба, и прославимо у празничном расположењу спасоносну Божију Пасху.

 

Песма 6.

Ирмос: Сишао си у подземље и поломио вечне мандале који су држали спутане, Христе, и васкрсао си из гроба трећега дана као Јона из морске немани.

 

Припев: Христос васкрсе.

 

Када си васкрсао из гроба сачувао си знаке целе, Христе, и својим рођењем ниси повредио закључано девичанство, и отворио си нам рајске двери.

 

Припев: Христос васкрсе.

 

Спаситељу мој, жива и нежртвена жртво; као Бог самога себе драговољно си принео Оцу; када си васкрсао из гроба, заједно си васкрсао и праоца Адама.

 

Песма 7.

Ирмос: Онај који избави младиће из пећи постаде човек; страда као смртан човек и страдањем облачи у лепоту бесмртности оно што је смртно – једини Бог отаца, благословен и најславнији.

 

Припев: Христос васкрсе.

 

Богомудре жене са мирисима трчаху за тобом и са сузама те тражаху као мртвог; радујући се поклонише се живом Богу и твојим ученицима, Христе, као благу вест јавише тајанствену Пасху.

 

Припев: Христос васкрсе.

 

Светкујемо умртвљење смрти, разорење ада, почетак другог – вечног живота, и играјући песмом прослављамо Виновника, јединог Бога отаца, благословеног и најславнијег.

 

Припев: Христос васкрсе.

 

Ова заиста света и спасоносна ноћ, као најсвечанији празник, светлошћу обасјана, наговештава светлоносни дан Васкрса, када вечна светлост из гроба телесно свима засија.

 

Песма 8.

Ирмос: Овај наречени и свети дан, први дан седмице, цар и господар, празник празника, славље свих славља, у који благосиљамо Христа у све векове.

 

Припев: Христос васкрсе.

 

Приђите да учествујемо у новом роду ви­нограда, божанском весељу, у славни дан васкрсења, Христова царства, прослављајући га песмом као Бога довека.

 

Припев: Христос васкрсе.

 

Погледај унаоколо, Сионе, и види, ето, дођоше ти деца твоја са запада и севера и југа и истока као пријатна светила, благоси­љајући у теби Христа довека.

 

Троичан: Оче Сведржитељу, и Речи, и Душе, једна природа у којој се сједињују три ипостаси; превечни и најбожанственији, у теби смо крштени и тебе благосиљамо у све векове.

 

Песма 9.

Ирмос: Анћео вапијаше Благодатној: чиста Дево радуј се, и опет кажем: радуј се; твој Син васкрсе трећег дана из гроба и мртве подиже.

Светли, светли, нови Јерусалиме, јер слава Господња тебе обасја. Ликуј сада и весели се, Сионе, а ти Чиста радуј се, Богородице, васкрсењу онога кога си родила.

 

Припев: Христос васкрсе.

 

О како је божанствен и драг и веома сладак твој глас! Јер си ти, Христе, истински обећао да ћеш са нама бити до свршетка света. Ми верни радујемо се што имамо њега као утврђење наде.

 

Припев: Христос васкрсе.

 

О велика и најсветија Пасхо, Христе, о мудрости, и Речи Божија, и сило! Дај нам да се што потпуније сјединимо с тобом на дан твога царства, који се не смркава.

 

Ексапостилар: Телом си уснуо као мртав, царе и Господе, трећег дана си васкрсао, Ада­ма подигао из пропадљивости, и смрт обеснажио; Пасха непропадљива, спасење света. (трипут)

Comments are closed.