Пасхални Канон

Ђакон: Благослови владико.
Нека је благословен свагда, сада и увек и у све векове.
Појци: Амин.
Свештеник пева тропар на глас 5: Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт сатре и онима у гробовима живот дарова. (трипут)
Затим појци певају трипут: Христос Васкрсе:
Тада свештеник говори уобичајене стихове:
Стих 1. Нека Бог устане и растуре се непријатељи његови, и да побегну од његова лица они који га мрзе.
Појци: Христос васкрсе:
Стих 2. Као што исчезава дим нек исчезну, као што се восак топи од огња.
Појци: Христос Васкрсе:
Стих 3. Тако да погибну грешници од лица Божија, а праведници да се обрадују.
Појци: Христос Васкрсе:
Стих 4. Овог дана, који Господ створи, обрадујмо се и развеселимо се.
Појци: Христос Васкрсе:
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.
Појци: Христос Васкрсе:
И сада и увек и у све векове. Амин.
Појци: Христос Васкрсе:
Свештеник: Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт сатре.
Појци: И онима у гробовима живот дарова.
(док се певају…)
Пасхални канон, глас 1

Песма 1
Ирмос: Дан васкрсења је Пасха, Господњa Пасха; просветимо се, народе, јер Христов Бог преведе из смрти у живот и са земље на небо нас који певамо победничку песму.
Припев: Христос васкрсе:
Очистимо осећања па ћемо видети Христа који блиста неприступачном светлошћу васкрсења, и говори: радујте се, да јасно чујемо певајући победничку песму.
Припев: Христос васкрсе:
Небеса да се достојно веселе, а земља да се радује и сав свет, видљив и невидљив, да празнује, јер Христос устаде – вечна радост.

Песма 3
Ирмос: Приђите да пијемо ново пиће, које не тече на чудан начин из јалове стене, него га извор бесмртности, Христос, излио из гроба; у њему се утврђујемо.
Припев: Христос васкрсе:
Сада је све испуњено светлошћу, небо земља и подземље. Зато цела творевина нека светкује Христово васкрсење; у њему се утврђујемо.
Припев: Христос васкрсе:
Христе, јуче сам с тобом сахрањен, данас устајем с тобом који си васкрсао. Јуче сам тобом распет, ти ме, Спаситељу, прослави у свом царству

Песма 4.
Ирмос: Нека богонадахнути Авакум стане са нама на божанској стрaжи и покаже светлосног анђела који јасно говори: данас је спасење свету, јер Христос васкрсе као свемоћан.
Припев: Христос васкрсе:
Христос је отворио девичанску утробу и јавио се као човек. He као човек је био назван јагњетом, јер је био непорочан и неокаљан; као истинити и савршени Бог би назван нашом Пасхом.
Припев: Христос васкрсе:
Као једногодишње јагње, за нас благословени венац, Христос, драговољно би заклан за све, Пасха која очишћава, и опет нам из гроба засија дивно сунце правде.
Припев: Христос васкрсе:
Божански предак Давид скакао је играјући пред Ковчегом завета, а ми, свети народ Божији, гледајући како се остварила праслика, радујмо се божански, јер Христос као свемоћан васкрсе.

Песма 5.
Ирмос: Устанимо рано ујутро, па ћемо уместо мириса принети химну Господу, и видећемо Христа, сунце правде, која свима живот даје.
Припев: Христос васкрсе:
Спутани адским оковима, гледајући твоје неизмерно милосрђе, веселим корацима иђаху ка светлости, Христе, славећи вечну Пасху.
Припев: Христос васкрсе:
Носећи свеће приступимо као женику Христу, која излази из гроба, и прославимо у празничном расположењу спасоносну Божију Пасху.

Песма 6
Ирмос: Сишао си у подземље и поломио вечне мандале који су држали спутане, Христе, и васкрсао си из гроба трећега дана као Јона из морске немани.
Припев: Христос васкрсе:
Када си васкрсао из гроба сачувао си знаке целе, Христе, и својим рођењем ниси повредио закључано девичанство, и отворио си нам рајске двери.
Припев: Христос васкрсе:
Спаситељу мој, жива и нежртвена жртво; као Бог самога себе драговољно си принео Оцу; када си васкрсао из гроба, заједно си васкрсао и праоца Адама.

Песма 7
Ирмос: Онај који избави младиће из пећи постаде човек; страда као смртан човек и страдањем облачи у лепоту бесмртности оно што је смртно – једини Бог отаца, благословен и најславнији.
Припев: Христос васкрсе:
Богомудре жене са мирисима трчаху за тобом и са сузама те тражаху као мртвог; радујући се поклонише се живом Богу и твојим ученицима, Христе, као благу вест јавише тајанствену Пасху.
Припев: Христос васкрсе:
Светкујемо умртвљење смрти, разорење ада, почетак другог – вечног живота, и играјући песмом прослављамо Виновника, јединог Бога отаца, благословеног и најславнијег.
Припев: Христос васкрсе:
Ова заиста света и спасоносна ноћ, као најсвечанији празник, светлошћу обасјана, наговештава светлоносни дан Васкрса, када вечна светлост из гроба телесно свима засија.

Песма 8
Ирмос: Овај наречени и свети дан, први дан седмице, цар и господар, празник празника, славље свих славља, у који благосиљамо Христа у све векове.
Припев: Христос васкрсе:
Приђите да учествујемо у новом роду винограда, божанском весељу, у славни дан васкрсења, Христова царства, прослављајући га песмом као Бога довека.
Припев: Христос васкрсе:
Погледај унаоколо, Сионе, и види, ето, дођоше ти деца твоја са запада и севера и југа и истока као пријатна светила, благосиљајући у теби Христа довека.
Троичан: Оче Сведржитељу, и Речи, и Душе, једна природа у којој се сједињују три ипостаси; превечни и најбожанственији, у теби смо крштени и тебе благосиљамо у све векове.

Песма 9
Ирмос: Анђео вапијаше Благодатној: чиста Дево радуј се, и опет кажем: радуј се; твој Син васкрсе трећег дана из гроба и мртве подиже.
Светли, светли, нови Јерусалиме, јер слава Господња тебе обасја. Ликуј сада и весели се, Сионе, а ти Чиста радуј се, Богородице, васкрсењу онога кога си родила.
Припев: Христос васкрсе:
О како је божанствен и драг и веома сладак твој глас! Јер си ти, Христе, истински обећао да ћеш са нама бити до свршетка света. Ми верни радујемо се што имамо њега као утврђење наде.
Припев: Христос васкрсе:
О велика и најсветија Пасхо, Христе, о мудрости, и Речи Божија, и сило! Дај нам да се што потпуније сјединимо с тобом на дан твога царства, који се не смркава.
Ексапостилар: Телом си уснуо као мртав, царе и Господе, трећег дана си васкрсао, Адама подигао из пропадљивости, и смрт обеснажио; Пасха непропадљива, спасење света. (трипут)

Comments are closed.