ОСАНА, СВЈАТ ГОСПОД САВАОТ

Питање:
Помаже Бог! Оче, занима ме шта значи ОСАНА и зашто кажемо СВЈАТ ГОСПОД САВАОТ?
Борко


Одговор:
Бог Вам помогао! Када свештеник каже на литургији „Победничку песму певајући, кличући узвикујући и говорећи“, тада сви певамо победну песму „Свет, свет, свет је Господ Саваот, пуни су небо и земља славе твоје“. Ове три речи „Свет, Свет, Свет“ указују на тројичност Божанства, а реч „Господ Саваот“ указује на његово јединство.
Осана се додаје исто овој песми јер је узета од Јерусалимске деце који су том песмом дочекали долазак Господа у Јерусалим, „Осана на висини, благословен који долази у име Господње“. Јер тада је Господ дошао у Јерусалим да самога себе преда на жртву.
То означава да ми са анђелима који певају непрестано“Свјат, свјат, свјат“ додајемо дечју песму, тј. људи и анђели заједно, тј. цела црква јер црква је небо на земљи и земља на небу.То вам показује и грађевина нашег храма. Видите, ми православци имамо
византијски стил цркве, шта то значи? Када је цар Константин дао слободу цркви, научници су тврдили да је земља коцка а да је небо округло. Пошто је Христос дошао са неба да уједини небо и земљу- а то је црква коју је он основао, онда добијамо грађевину облика као што су византијски храмови које и ми имамо.А то је доле коцка а купола округла у којој је Христос Пантократор.
Сама реч „Господ Саваот“ (Цебаот) значи „који је над небеским војскама“, а „Осана“ је јеврејска реч и значи „Дај Господе спас“ или „Господе спаси“.
О.Дејан

4 коментар(а)

  1. Hvala na lepom i razumljivom objasnjenju!

  2. Hvala za pitanje i odgovor.

  3. Hvala vam na objasnjenju ovih reci, koje kod svake liturgije izgovaramo.

  4. Hvala !

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.