Орах у дворишту

Питање:
Да ли има неке везе веровање у народу да орах који расте у дворишту није добро да се сече и ложи на огњишту? Интересује ме мишљење Цркве по том питању! Унапред хвала и једна велика похвала за ваш рад на овом изванредном сајту!
Драгослав


Одговор:
Брате Драгославе, Сам си рекао у твом питању “веровање у народу”. Наравно да су народни обичаји и нека веровања настала на основу неког ранијег догађаја, али да ли ће мо ми Православни хришћани да се држимо народних тумачења или се држати правила наше Св. Цркве? Колико је мени познато нигде нисам посебно нашао записано било шта у вези ораха или неког другог дрвета.
Тачно се зна да орах има врло незгодан корен који је у стању и темељ куће да подигне, ако је засађен близу куће. Сад ја питам тебе: Хоћеш ли дозволити да ти се кућа сруши зарад народног веровања да не “ваља” сећи орах. Овде где ја живим не дозвољавају да се било које дрво сече док је вегетација, односно док има лишћа и док “рађа”. Свако ко жели да неко дрво посече, ради то преко зиме док дрво није активно. Једна ствар: погледај да није тај орах можда ЗАПИС јер има у неким крајевима да су људи одређивали и орах за ЗАПИС иако се обично узима ХРАСТ или ДУД, па из тог разлога не треба га сећи. С поштовањем
о.Драган

One Comment

 1. Dragi Dragoslave,
  Ti si postavio neverovatno dobro pitanje.
  S jedne strane , po narodnom verovanju. orah zasadjen blizu kuće nije dobar za ukućane a po tom istom verovanju orah se ne sme seći. PA ŠTa RADITI ?
  Zatekli smo na imanju veliki rodan orah ali jako blizu kuće. Bili smo u dilemi šta da radimo.
  Mislim da smo dobili pravi odgovor.
  Zahvaljujemo onome ko je postavio pitanje i posebno onom ko je odgovorio.