Орах у дворишту

Питање:
Да ли има неке везе веровање у народу да орах који расте у дворишту није добро да се сече и ложи на огњишту? Интересује ме мишљење Цркве по том питању! Унапред хвала и једна велика похвала за ваш рад на овом изванредном сајту!
Драгослав


Одговор:
Брате Драгославе, Сам си рекао у твом питању „веровање у народу“. Наравно да су народни обичаји и нека веровања настала на основу неког ранијег догађаја, али да ли ће мо ми Православни хришћани да се држимо народних тумачења или се држати правила наше Св. Цркве? Колико је мени познато нигде нисам посебно нашао записано било шта у вези ораха или неког другог дрвета.
Тачно се зна да орах има врло незгодан корен који је у стању и темељ куће да подигне, ако је засађен близу куће. Сад ја питам тебе: Хоћеш ли дозволити да ти се кућа сруши зарад народног веровања да не „ваља“ сећи орах. Овде где ја живим не дозвољавају да се било које дрво сече док је вегетација, односно док има лишћа и док „рађа“. Свако ко жели да неко дрво посече, ради то преко зиме док дрво није активно. Једна ствар: погледај да није тај орах можда ЗАПИС јер има у неким крајевима да су људи одређивали и орах за ЗАПИС иако се обично узима ХРАСТ или ДУД, па из тог разлога не треба га сећи. С поштовањем
о.Драган

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *