Одлазак у монаштво

Питање:
Помаже Бог! Као мали увек сам желео да будем поп и да се изолујем од овог света имам само контакта са верницима и посветим скроз Богу, на крају је све пало у воду кад сам чуо да се наши попови жене и живе поред свештеничког живота и један нормалан живот. Одустао сам и поред јаке жеље, јер нисам хтео родитеље повредити и учинити нешто што они не би прихватили. Размишљањем сам схватио да такав живот може да ми пружи замонашење. Мислим да више не видим никакав смисао и вредност у земаљским добрима. Моје питање је следеће: 1) Како иде процес замонашења? 2) Јел бих могао преко лета отићи неки манастир и живети тамо да видим јесам ли спреман за то, дал ћу тамо наћи мир који желим и који је то манастир који тако нешто дозвољава. То бих урадио овако, јер знам да ме моји никада не би у овоме подржали, па бих им рекао да желим мало да видим нашу српску историју. Био бих вам захвалан на одговору.
Никола


Одговор:
Драги Никола, Оци кажу да је једини прави разлог одласка у монаштво – љубав према Богу.
Св. Игњатије каже да је раније међу монасима било много више светих, као што је и међу хришћанима било много више оних који се спасавају него данас. Он каже да је узрок тога опште слабљење у вери и моралности. Ипак, и данас има истинских монаха и истинских хришћана. Али, има и монаха недостојних свог имена и призива, исто као што у свету и међу нама има пуно људи крштених, који се не могу сматрати хришћанима. Али је Господ у стању да их спасе, без обзира на њихов садашњи тренутни живот ван и мимо Бога.
O хришћанству и о монаштву се расуђује по истинским хришћанима и монасима, каже св. Игњатије.
Добро би било да се најпре мало упознаш са тиме како се живи у монаштву, и како се ступа у њега. Можеш то прочитати овде: http: //svetosavlje.org/biblioteka/Bogosluzbeni/Liturgika/Liturgika_57.htm
И овде: http: //svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/AsketskiOgledi/AsketskiOgledi70.htm Ако те занима, овде је и Уредба o манастирском животу: http: //svetosavlje.org/biblioteka/zakoni/uredba-za-unutrasnji-i-spoljasnji-manastirski-zivot.htm Препоручио бих ти да читаш духовну литературу и да се молиш Господу да ти открије Његову вољу.
Поздравља те, о. Срба

2 Comments

  1. Dobar dan.Hteo bih da pitam kako se postaje svestenik.Imam jaku zelju za to.Svako dobro.

  2. Mihailo Mastilovic

    DOBRO VECE,JA SAM MIHAILO I IMAM 14 GODINA!IMAM VELIKU ZELJU DA BUDEM SVESTENIK I MNOGO SA LJUBAVLJU IDEM PREMA TOM CILJU,ALI MNOGI LJUDI SU MI REKLI DA POZIV ZA SVESTENIKA DOLAZI OD BOGA I DA NE MKZE SVAKO BITI SVESTENIK!?JA SAM OSJETIO DUBOKO U SEBINPOZIV OD BOGA DA ODEM U SVESTENIKE!ZANIMA ME DA LI JE TO LOSE,JER JA HOCU SKROZ DA SE POSVETIM TOM ZIVOTU!😀