Очај

Питање:
Postovani Dragi Oce, Molila bih Vas ako mozete da mi odgovorite na sledece pitanje: Upoznala sam decka i zaljubljena sam u njega, sve bi bilo u redu da nisam saznala da smo rod.On i ja imamo zajednicku prababu, njegova majka i moj otac su brat i sestra od striceva.Prababa dodje mladicevoj majci baba.A ocu od mladiceve majke ta prababa dodje strina.Umalo da zaboravim prababa je imala samo dvoje dece dva sina, mog dedu (mog tate otac) a drug sin je rodjeni brat mog dede a on nije mladicu rodjeni deda.Zanima me koji smo stepen srodstva i koje smo koleno? I da li postoji prepreka izmedju nas dvoje? Unapred zahvalna.
Marina


Одговор:
Драга сестро Марина, ти си твоје питање закомпликовала, тако да је тешко изнаћи у ком степену сродства сте ти и тај младић. Ако вам је заједничка прабаба онда се вас двоје налазите у ШЕСТОМ степену крвног сродства у побочној линији и брак између вас двоје је могућ уз разрешење надлежног епископа. Међутим, ти на крају питања констатујеш да брат твога деде није том младићу рођени деда! ? Па ко је онда његов деда, кад је прабаба имала само два сина? Ако је његов деда био, рецимо, брат од стрица, тетке или ујака твом деди и његовом брату, онда сте вас двоје у ОСМОМ степену крвног сродства у побочној линији и брак између вас двоје је дозвољен, без икаквог разрешења. Погледај, на основу овог одговора, и израчунај у ком степену се налазите. Изгледа да вама двома није заједнички предак прабаба, већ чукундеда, па колико од тебе до твог чукундеда, а од њега до твог момка има рођења, толико је и степена крвног сродства. Благослов Божји призива на тебе и твог младића о. Душан

One Comment

  1. Pitanje:Pomaže Bog!Molim Vas,za savet,sta se radi sa žitom koje ostane,nakon iznosenja na groblje povodom davanja godisnjeg pomena.