Обострано кумство

Питање:
Помаже Бог. Поштовани оци молим вас да ми разрешите дилему о обостраном кумству. Мој кум са венчања је касније крстио моје дете, а две године после тога сам ја венчао њега и крстио његово дете. Пре тога смо питали свештеника и добили одговор да нема сметњи за обострано кумство. Сада читајући ваше одговоре на слична питања нисам сигуран да ли смо поступили исправно. У међувремену мој брак се распао (разведен сам и у општини и црквено) и налазим се пред другим браком, . Да ли постоје сметње да ме венча исти кум или морам узети новог кума?
Горан


Одговор:
Драги брате, не знам зашто си посумњао да си се огрешио о црквена правила везана за кумовање. У неколико одговора на питања верника о узајамном кумству јасно је изнешено да тај обичај не противречи црквеним правилима о духовном сродству, које настаје кумовањем на крштењу. Међутим, поред црквеног закона, постоји и обичајно право, дакле оно што је народ у појединим крајевима сачувао у свом вековном искуству. Немам могућности да истражујем зашто је код нашег народа у Босни одомаћен обичај обостраног кумства, ја теби – ти мени, али тај обичај би у Србији изазвао велику саблазан. У Србији је незамисливо узвраћање кумства. Ти сигурно живиш, или си пореклом из Републике Српске, а можда и из неког другог дела раније Босне и Херцеговине, где је тај обичај постојао. Свештеник ти је, сасвим исправно, рекао да “нема сметњи за обострано кумство”. Међутим, сада кад је твој ранији брак разведен (не пишеш коме је припало дете) и кад имаш намеру да слопиш нови брак, ти желиш да опет ангажујеш старога кума. Зар не мислиш да би то било ипак превише? Узајамним кумством у првом браку, који је обичајним правом дозвољен, ви сте већ сузили круг кумства и затворили га у само две породице. Сада, кад ступаш у други брак и отвараш двородно крвно сродство са другом породицом, зар да духовно сродство задржиш и даље само са једном породицом? Још нешто. За сведока, кума на венчању се не узима човек, који је у крвном и духовном сродству са младенцима, а твој кум из пређашњег брака ти је у духовном сродству. Ако желиш да примиш савет, онда за црквено венчање у другом браку узми и другог кума, а за крштавање деце из тог брака можеш да задржиш и старог кума, наравно у договору са супругом. Мир и благослов Божији призива на тебе и твоју породицу о. Душан

2 Comments

  1. Хвала Богу, Бог вам је подарио близанце. Није погрешно да једно дете крсти њен кум а друго дете да крсти његов кум и тако ће те наставити и једно и друго кумство.

  2. Postovanje. Imam jedno pitanje vezano za krstenje dece . Ja i suprug ocekujemo blizance i obzirom da sam ja jedinica a on ima i brata i sestru , pitanje je ,,Ciji kum treba da krsti nasu decu??? Moj ili njegov”? . Moji roditelji kazu da trebaju moji kumovi da se ne bi nase kumstvo izgubilo. Posto je njohov kum krstio decu njegovog brata. Pomozite mi molim vas . Koje je resenje nase situacije???