Обичаји при упокојењу

Питање:
Помаже Бог поштовани Оци! Имам једну молбу пре недељу дана нам је умрала бака (од мог мужа) . Ми живимо у иностранству иначе смо са села. Ту одакле смо ми има доста неких обичаја кад неко умре али мене један од тих интересује. Код нас је тако рецимо кад неко умре стално се тој преминулој особи нешто намиње например муж и ја бих сада требали кад год бих ја поставила ручак или скувала кафу да кажем нек се види овај ручак пред том преминулом особом. Да ли је то исправно тако и да ли се тај ручак или та кафа, сок није битно шта види стварно пред том особом или зашто се то ради.
Волела бих да знам да ме не би погрешно схватили. Мени није тешко да то радим ако то има некакве сврхе радићу радо ако је то тако. Или је то само у нашем крају обичај? Православље је једно, требало би свуда да буде исто. Унапред хвала поздрав свима
Данијела


Одговор:
Бог Вам помогао! Драга сестро у Христу Господу, ови обичаји су обични заостатак паганстине и ја се често срећем са сличним стварима. Не треба овакве ствари радити, него се за упокојенога треба Богу молити, давати парастосе и коју милостињу за покој душе његове (њене) учинити. Покојнима не треба јела и пица, него им треба молитва која ће нашу љубав према њима пред Богом поменути.
срдачно о. Страхиња

Comments are closed.