Обезбеђење скарадног скупа

Питање:
Помаже Бог. Имам једну недоумицу везану за мој посао. Наиме посао који радим је такве природе да обухвата и послове обезбедјења разних скупова, а између осталих и тзв. геј параду. Мене искрено мучи питање да ли ја обезбеђујући такав скарадан скуп чиним грех?
Lukić Aleksandar


Одговор:
Драги брате Александре, Имаш заиста специфичан посао и Ти се оправдано плашиш да се не би огрешио о Божје законе, испуњавајући своје људске, односно службене обавезе. Посао који радиш је обезбеђивање реда и поретка у разним случајевима свакодневног живота грађана, али и у ризичним случајевима и околностима. Ти треба да штитиш људске животе и њихову имовину у служби државних закона и прописа. Опис радног места и Твоје службе не прави разлику између појединих случајева, дакле оних који су у служби општеприхваћених законских и моралних норми или пак девијантних појава у одређеним слојевима или групама грађана. Твоја служба треба да обезбеди, чак када је у питању у геј-парада (! ) , директни контакт и било какво насиље између група које подржавају или које се гнушају од те срамоте. Ти, па и Твоја организација у којој радиш, нисте присталице геј-популације и ви не промовишете њихову настраност, већ искључиво се трудите да не дође до већег зла, проливања крви и другог насиља. Онај човек у Америци, који укључи струју у електричну столицу, не може се сматрати убицом, јер он не убија својом вољом, то чини дражава преко својих правосудних органа, а он је само радник који ради свој посао. Драги брате, можда за следећу геј-срамоту нећеш бити дежурни, можда ћеш у то време бити на другој дужности, па нећеш имати оптерећења савести. Али, ако се деси да баш будеш одређен, настој да, бар код Тебе, не буде “прекомерне употребе силе” ни против које стране. Обави свој посао часно, у складу са задатком који пред вас буде постављен и моли се Богу да Ти помогне, да се не огрешиш ни о кога. Благослов и мир Ти од Господа о. Душан

One Comment

  1. Александар србски соко

    Не бих се сложио да човек само ради свој посао, савест се буни, и нацисти су ”само” извршавали наређења (али чија?) и радили само свој посао…уместо да разбуктавате савест и врлину Ви је оваквим изјавама успављујете и гасите.Наравно нисам ни сам мишљења да то значи да се онда окренемо насиљу, али теба у човеку добро подстицати а зле пориве гушити и светло називати светлом а таму тамом али и за то молити дар расуђивања јер логика људкса и Божији суд су земља и небо.Једно је кад је неко твој лични непријатељ а сасвим друго кад он јавно ружи твоју православну веру и намеће сатански содомизам и друге гадости, он се противи Богу а онда је и твој непријатељ уколико не помаже уразумљивање ни од стране Цркве…То не значи да није било покајања и код таквих особа али тека кад до тога дође можемо да причамо другачије до тада они су једни од најопаснијих сатаниста и Бог је затро Содом и Гомор и бранити такве је велика срамота за православног хришћанина и грех подржавати безакоње ма ко да то благослови јер не може да благослов свештеника иде насупрот и преко воље Божије јер Бог сатре Содом. Наравно ми нисмо безгрешни да пресуђујемо али бар не морамо да учествујемо па макар и поднели срамоту и то је част јер је за Христа па макар и посао изгубили ради Бога Бог нас неће оставити и то не само да није срамота него и част и дужност православног хришћанина. Свети Симеон колико ми је познато протерао је јеретике богумиле-наравно пошто нису хтели да напусте своју заблуду и да би спречио да се том болештином зарази цео народ морао је да учини радикалне мере да заштити веру и народ и државу а и своју душу. Могао бих још писати али не желим да неко помисли да кроз ове речи провејава мржња према тим људима напротив они су за жаљење али то не значи да треба повијати их у пелене. Не значи ни да треба да идемо и тучемо их али се таквом јавном злу морамо противити јер поаказују своје лице без стида и намећу и јавно се ругају светињи наше вере и срамоте нашу веру и наше обичаје светосавске и вређају и Цркву и породицу и није им то доста него би и да сатанизују и децу нашу. Треба им се одлучно супротставити ”јер се не мењају и не боје се Бога”.