О старообредству

Питање:
Помаже Бог, У скорије време на једном руском сајту сам читао нешто о старообредству. Постојале су разлике у вршенњу неких делова обреда (осењивање крсним знаком савијеним палцем спојеним са домалим и малим прстом, … – тако је и на иконама на којима је Господ Исус Христос приказан-нпр.икона из Хиландара) . Патријарх Никон, је по њима након повлачења са трона признао да су “стари обред” и те књиге исправни (што је и било од крштења Русије под кнезом Владимиром па до тог времена) . А измене је вршио, наводно под утицајем неких људи васпитаних под римокатоличким утицајем. Било је и гоњења и страдања слично инквизиторском гоњењу јеретика и вештица на западу. Интересује ме колико је то у реду и која је “верзија” православља истинита? Да ли је сличних проблема било и код нас? Морам признати да ме је све то мало збунило после читања.
Небојша


Одговор:
Драги брате Небојша, Видим да си добро обавештен о Руском расколу у 17. веку, који су изазвали противници патријарха Никона, а који је настојао да из руских богослужбених књига, које су преписивањем попримиле извесне погрешне речи и обреде, одстрани те грешке и да се богослужбене књиге, па самим тим и обреди, усагласе са осталим православним црквама. Није то патријарх Никон чинио по неком узору на Запад, већ искључиво из жеље да обреде, обичаје, богослужбене текстове очисти од грешака преписивача, а које су настале нарочито за време монголске окупације Русије. Цар Алексије Романов, који је довео Никона на патријарашки престо, у одсудном часу није подржао патријарха Никона у његовој реформи, тако да је овај морао поднети и оставку, а каснији сабор му је одузео и чин. Међутим, старообредци, противници патријарха Никона, су остали у историји забележени као расколници и њихова настојања да докажу како Црква нема права ништа да мења у обредима, обичајима и богослужбеном поретку, нису никада била прихваћена.
Није ми познато да се овај покрет ширио и на Српску православну цркву. Богослужбене књиге, које су Срби касније примили из Русије, биле су рецензиране и никаквих поправака није било потребно.
Бог се јави! о. Душан

Comments are closed.