О односу Православне цркве и римокатилика…

Питање:
Интересује ме нешто о односу православне и католичке цркве. Како на то гледају православни Свети Оци. Да ли је можда католичка црква неко скривено зло? Извињавам се ако сам поставио нека недолична питања, али неке ствари ме интересују. Унапред хвала.
Никола


Одговор:
Питаш како на то гледају Свети Оци? Питање је на месту, јер Оци имају много бољи духовни вид од нас.
Када је настао раскол, велика шизма, између источне Православне и западне цркве (1054. године) , кажу да су Оци једноставно видели да на католичким богослужењима нема благодати. У то време било је још увек и по градовима много духовних монаха и свештеника, који су били у стању да виде како благодат Божија силази на Свете Дарове за време Литургије. Било је у Византији и католика који су служили у својим црквама и Оци су имали прилику да их виде.
Они су то видели, исто онако као што су и апостоли видели присуство Светога Духа: “…и послаше по Варнаву… кад овај дође и виде благодат Божију, обрадова се…” (Дела 11, 22-23) Или на другом месту: “А кад прођоше Фригију… забрани им Дух Свети говорити” или “Покушаваху да иду у Витинију, али им Дух не допусти” (Дела 16, 6-7) Оцима није требала научна и теолошка расправа да би установили да ли неко има или нема Духа Светога, има ли благодати Божије, да ли је од ње отпао или није. Они су то гледали и видели.

о. Срба

Comments are closed.