О масонима

Питање:
Помоз Бог! Прочитао сам у књизи о оцу Тадеју да међу нашим епископима има масона, а да код католика нико не може да постане кардинал уколико се не налази у некој ложи. Да ли је ово стварно истина? На овом сајту сам видео да је нашим свештеницима забрањено да буду чланови било које ложе, а прочитао сам такође да је бивши папа рекао да било ко, ко ступа у масонски ред, се истовремено изопштава од цркве (католичке) . Шта да мислим о овој изјави оца Тадеја? Хвала.
Борислав


Одговор:
Бог помого Бориславе, По мишљењу архијереја Руске заграничне правосалвне цркве «масонство је тајна међународна, светска, револуционарна организација борбе против Бога, против хришћанства, против Цркве, против националне државности, а поготово хришћанске државности».
Никако не могу да се сложим да се на тим принципима широко бирају архијереји у СПЦ. Коспиративна смуња је део нашег балканског менталитета.
Тачно је и то да је један папа осудио масоне у римокатоличкој цркви, и не могу тачно да се сетим његовог имена. Ако постоји та истина пре ће бити да се масони протурају као добри кандидати, и то елементима ван Цркве да би некако продрли у њу. Тај начин борбе против Цркве је стар колико и она сама. У старој Краљевини Југославији, у тадашњој цркви, постоје сведочанства да су неки епископи били и масони. Али и то се много пренадувава. Ако је реч о користи и престижу, или елитизму, и код њих постоји сурова борба за опстанак, што сведочи и смрт једног епискпа-емигранта СПЦ на улицама Трста. Постоји симболизам и принципи где се на неким основама браћа заборављају и предају ужасној казни. Изгледа да је и наш краљ тако пострадао увидевши покајнички у какво се друштво уплео.
Ето, толико могу да кажем о масонима који вероватно траже и начине да се увуку и у СПЦ.
оЉубо

Comments are closed.