Ношење напрсног крста

Питање:
Pomaze Bog, mozete li mi odgovoriti da li svestenici nose naprsni krst za vrijeme Casnoga posta? I ima li vrijeme kada ga ne mogu nositi? Unaprijed hvala!
Slobodan


Одговор:
Драги брате, напрсни крст представља највише одликовање једног мирског свештеника и одликовани свештеник је дужан да га носи на једноструком ланцу у свим службеним приликама. А пошто је свештеник непрекидно у служби, не само на богослужењима, већ и приликом посета својим парохијанима, на улици или било којем другом јавном месту, где се он појављује као свештено лице, дужан је да преко мантије носи и напрсни крст. Нема никакве препреке или забране за ношење напрсног крста и у време Часног поста. Међутим, као што се за време Свете четрдесетнице и одежде свештеничке прилагођавају времену поста, па бивају црне или љубичасте, тако и свештеник може, у време Часног поста, да носи скромнији крст. Уместо златног или сребрног крста, украшеног драгим (или вештачким) камењем, може носити обични метални, па и дрвени крст. Разуме се, само у дане поста, док недељом, када служи Свету литургију у светлим одеждама, треба да носи и украшен напрсни крст. Предстоји нам Крстопоклона недеља, у којој ћемо певати и дивну пему: Кресту Твојему поклањајемсја Владико и свјатоје воскресеније Твоје славим! Благословен ток Свете четрдесетнице жели и срдачно поздравља о. Душан

One Comment

  1. Pomaze Bog !
    Krst oko vrata,mirjani nose iskljucivo do tela ili to moze i preko neke potkosulje-majice da se nosi,posto Svestenosluziteli i Monasi mogu da nose naprsne krstove na odecu .
    Konkretno sam ja jednom nosio preko majice ,prijatelj mi rekoa da to samo mogu Svestenici i Monasi ,da nije za mirjane uobicajeno.