Непоштовање супружника

Питање:
У браку са мојим мужем сам 26 година и имамо двоје деце у том браку.
Остала сам веома мала без мајке и одрасла са оцем у Хрватској где су се поштовали свеци и благдани али се није одлазило у Цркву, тако да ми је управо тај дио читав живот недостајао, па сам тако у незнању и грешила.
Уназад 6-7 год. читам црквену литературу као Псалтир, Пролог, Посаветујте ме оче и многе друге литературе и пуним срцем и великом љубављу примам све и трудим се максимално и усавршавам у православном животу, и жао ми је свега што сам пропустила јер се овако пуно боље осећам.
Мучи ме један проблем. Мој муж поштује светиње, православац је али није верник. Слабо ме поштује, често ме вређа и никад не осећам његову праву љубав. То је увек нешто усиљено. Ја сам стрпљива и праштам. Не желим да ми деца расту без оба родитеља јер ја то најбоље разумем. Ништа нам не иде у напредак. Шта год почнемо све се истопи и пропадне. Почнемо градити кућу и станемо већ у почетку због свађе. Поштујем га али понекад ми понестане снаге и не знам шта да радим. Преклињала сам га да иде самном и ћерком у Цркву. Пође 1-2 пута и неко му тамо засмета и више неће. Моје свакодневне молитве ми не помажу да се уразуми и да се слажемо и договарамо како Бог заповеда. Желим његово поштовање и искрену љубав. Сматрам да сам то заслужила све ове године. Коју молитву да молим за нас а коју за нашу децу и шта треба да радим да наш брак доведем у Божији благослов. Напомињем да редовито постим. Шта још да радим јер не могу више да издржим.
С љубављу
Н.Н


Одговор:
Христос Васкрсе! Драга, Молитва није само молење за нешто него је и процес констатног одржавања присности и близине са Богом. Кроз молитву ми одржавамо свакодевну комуникацију са Богом, посебно ону славословну. И Господ је молило да ако је могуће да га мимође чаша коју је морао да испије јер је било тешко. У тегоби обично тражимо помоћ али често не знамо каква је воља Божија. Да, постоје «наменске» молитве али молитва је увек била више њих.
Ваш муж није црквен а колико видим и најбоље се не слажете па желите то да промените. И Господ то исто жели за сваког човека да се освести и почне богоугодно да живи, али зато што су потребни неки преображаји у души. Ако он иде у цркву и тамо му «неко засмета» он би требао да буде у том духовном узрасту да разуме да је то сметање од ђавола, јер он увек у цркви нађе неки несрећни сасуд да кроз њега трује и разваљује свету Заједницу. Многи се саблажњвају о ову чињеницу сматрајући да су у цркви заштићени од деловања лоших сила, где оне за то увек користе људе.
Венчањем у Цркви ви сте се обавезали и на мучеништво у браку и оно увек романтично и не доноси само романсе и љубав него и трпљење, а оно исто треба да буде из љубави. Видите, овде је љубав широка и она се највише показује кроз састрадање, које је далеко више од ваше «заслуге» за само ону романтичну. У вашим људским могућностима имали сте прилику да у њему откријете искреност или неискреност до тог момента када сте решили да ступите у брак, а ако је то била једна од грешка коју помињете онда је сада смирено окајавајте. Продужите да постите и душом а не само телом и још више се предајте молитви, која пре свега има за циљ да исцели вашу душу и да снаге да понесете крст који вам се тренутно нуди. Свете жене се у Житијама светих мужеве тврдих срца ломиле и преображавале кротошћу, добротом и избегавањем свађа, наравно уз молитву. Ја не уме да вам дам другачији савет, а посебно неки волшебан где преко ноћи можете да промеите једног човека.
У Библиотеци светосавље.орг можете да нађете «молитву за свету тајну брака» или за «умножавање љубави».
Желећи вам помоћи и сва друга блага од Господа
Ваш
оЉубо

Comments are closed.