Не ваља се…

Питање:
Помаже БОГ, оче благослови
Зовем се Душко Марковић и Живим у Ивањици.Посећујем ваш сајт где сам видео да можеш да потражиш савет преко интернета, па из тог разлога вам пишем јер ме једно питање доводи у недоумицу и немогу да нађем прави одговор па ми треба помоћ.Ради се оследећем, отишао сам код доброг комшије да узмеме бели лук за семе.На моје питање, колико то кошта он ми одговара „ништа, само један динар неваља семе дати џабе“.Одмах ми је прострујала мисао да је то сујеверје али се несупростављам.Узимам 10 динара и дајем супрузи и кажем „ држи плати му лук“са намером да платим семе, и кажем њему да ја у то неверујем.Сад ме мучи да ли сам поступио како треба или сам издао Христа повинивши се човеку и празноверју, дали сам требао да одустанем од овакве погодбе.Молим вас оче да ми помогнете јер ме то много мучи поготову јер је тек неколико дана протекло од поста а ђаво неда мира и плете мреже, да ли сам упао у његову замку и згазио на то блато на путу, молим вас да ми одговороте.Опростите мени грешном ако вам одузимама време, и Хвала БОГУ на оваквом начину за контакт јер мени неуком у вери ово много значи да имаш шта да прочиташ и да се спасаваш јер ни свештеници немају увек времена због својих обавеза.Нека Господ пошаље свако добро вама и вашем братству.
Душко


Одговор:
Драги Душко, Ово је карактеристичан и поучан пример како нам се ђаво руга преко наших помисли. Он се непрестано труди да нас помете на путу спасења, да нас збуни и помути. Јер, овде су ствари сасвим једноставне и јасне: ти си потпуно исправно поступио када си платио оно што ти је тражено и када си рекао да ниси сујеверан. Ту би ова прича требала за тебе да буде сасвим завршена.
1. Ти се ниси “повиновао” никаквом сујеверју. Лук је његов и он има право да тражи шта хоће и колико хоће за њега, а твоја дужност је да платиш оно што ти се тражи за ствар која ти је потребна.
2. Разлог за такву цену, “један динар”, У суштини није твоја брига. Али, пошто је он рекао “неваља семе дати џабе”, ти си се сасвим коректно оградио рекавши да уколико је то некакво сујеверје, ти у то не верујеш. Даље од тога ти немаш ни власти ни надлежности, јер сваки човек има од Бога слободу да ради овако или онако. Ми треба да посведочимо своју веру у Бога а не у празне ствари, али не треба да судимо своме ближњем. Христос каже: “Не судите да вам се не суди! ” Или, “Ко си ти да судиш туђем слузи, јер он своме господару стоји или пада! ”
Овај свет је пун и препун свакојаких ствари и људи који можда тренутно нису по Богу. Због тога се ми у свом животу држимо праве вере и ограђујемо се њоме, исто као и молитвом, крсним знаком и хришћанским размишљањем и владањем. То је са наше стране довољно да нас сачува од зла у нама и око нас, и да нас стави под Божију заштиту. Све остало остављамо Богу, који је Господ неба и земље и свих људи, како верних тако и неверних, и који промишља и стара се о свакоме од нас. Треба да се сетимо да је Христос страдао за нас још док смо били неверници и незнабошци.
Пуно те поздравља, о. Срба

Comments are closed.