Националност и Православље

Питање:
Молим вас да ми одговорите на питање у односу националност и Православље.
Јели толико важно за “савремено” Православље којој нацији припадаш и да ли ако си у некој “признатој” православној нацији спасићес се само то што припадаш тој нацији или битније је да ли правилно живиш и испуњаваш православне црквене законе и каноне т.ј. је ли нација па Православље или Православље па нација и како ће одговорити Богу људи пастири који негирају нације а људи су православни?
Кирил


Одговор:
Драги Кириле, Нисам сасвим сигуран у то шта уствари желиш да питаш, али ћу пробати да одговорим.
Појмови вере и нације су у складу а не у супротности. Вера јесте важнија од нације, „јер ко воли оца или мајку више од мене, није мене достојан! ” – каже Христос. Али нам Христос такође, кроз цело Јеванђеље објашњава да се спасавамо само преко свог ближњег, то јест, колико смо волели своје ближње, колико смо им послужили. А има ли ближих од наших родитеља и рођака? Зар ми је странац ближи од припадника мога народа? Пред Богом, у Царству Небеском „нема више Грка ни Јеврејина”, већ су сви деца Божија. Тамо ће се сви разумети, без обзира којим језиком говорили. Али на овоме свету постоје баријере међу народима, као што је на пример језичка, коју је сам Господ поставио да се зараза и зло неби ширило сасвим неометано. Јер, Бог је створио народе када је помео језике због гордости зидања вавилонске куле. У Царству небеском нема држава и граница, разних култура и цивилизација. То су чисто секуларни појмови. Али, постоји појам народа као породице, који је хришћански појам. Онај ко не воли оца и мајку који су га одгојили и однеговали, не може волети ни некога ко му није никакав рођак. Реч “народ” има везе са „наш род”. Ако неко не воли свој род, како ће волети оне који му нису род? „Ако ко рече: Љубим Бога, а мрзи брата својега, лажа је; јер који не љуби брата својега којега види, како може љубити Бога, којега није видио? И ову заповијест имамо од њега: Који љуби Бога, да љуби и брата својега. (1. Јов. 4, 20 – 21.) Јер, није капут ближи од кошуље.
Нико се неће спасити “само зато што припада неком народу”. И појединац и народ ће се спасти само ако испуњавају Божије заповести. Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.