Начин поста

Питање:
Помаже Бог! ! Мало сам збуњена што се правила поста тиче, читала сам на Вашем сајту, а и у једном црквеном календару са правилима поста, да се за Божићни пост, на пример пошто је он сада први на реду, строго на води пости у понедељак, среду и петак (зашто понедељак? ) , уторком и четвртком се разрешава уље и вино а суботом и недељом риба. Знам да не треба повезивати пост и причешће, али један монах у близини Ниша, одакле сам иначе, ми је једном рекао да је довољно за нас мирјане постити једну недељу на води, чини ми се прву или последњу недељу поста, да би могли да се причестимо. Знам и многе који тако раде, па ми није јасно шта је у ствари исправно. Прочитала сам и у једном Вашем одговору да они који сада почињу да посте, као ја, крену од најблажег поста па ће касније појачавати тај свој подвиг, па ме интересује шта подразумевате под најблажим постом и како га касније појачавати. Немам свог духовника, живим у Италији а најближа православна црква ми је руска у Болоњи. Да ли подједнако и руском свештенику могу да се обратим за све у вези духовног живота? Хвала унапред
Весна


Одговор:
Драга Весна, Питање поста је много пута постављано, и оно је, као што си приметила, везано за духовни живот, напредовање и узрастање.
Тешко је напредовати без руковођења. Зато човек треба да се држи савета и упутстава свештеника код којег се причешћује. Постоји општеобавезно црквено правило поста које си могла да прочиташ у календару или на интернету. Али савети различитих свештеника могу бити различити, у зависности од онога што они виде пред собом. Зашто је то тако? Мени се чини да би одговор на ово питање био сличан следећем примеру: Замисли да се ми вежбамо духовном животу и тренирамо у уздржању – нешто слично као и спортисти који вежбају и тренирају за трку или утакмицу. Замисли сада да је свештеник у овом смислу нешто слично као тренер, који жели да из човека извуче оно најбоље, да га подвргне што бољем тренингу, према моћима онога који вежба, како би добио што боље резултате. И као што би различити тренери примењивали разне методе, а све са истим циљем – да човека што боље припреме, тако и свештеници – све са истим циљем употребљавају различите методе како би духовно ојачали своју паству. Наравно, они не познају подједнако сваког човека који им приступи, и стога покушавају да, према ономе што им се представи, наложе најбољи метод ради најбољих резултата. Имати сталног духовника је зато предност, јер он може континуирано да прати духовни развој и усклађује методе према ономе кога духовно тренира. Иначе, да поновимо, разни тренери ће вам преписати разне вежбе, а све у истом циљу – да вас што више оснаже припреме за духовни живот.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.