Мрсна слава у среду или петак

Питање:
Помаже Бог оци, Молио бих Вас да ми дате одговор на једно питање, наиме у заблуди сам, шта радити, позван сам на славу Св. Јован Крститељ која следеће године пада у среду, значи, посна је, домаћин који слави славу прекршиће правило, славиће мрсно, ја иначе сваки пост постим што значи да ћу и тог дана то исто радити (значи постити) , реците ми шта урадити, не отићи на славу или отићи и не окусити ништа… С поштовањем вас верник
Н.Н


Одговор:
Драги брате, Ти си у дилеми, како поступити при славском ручку, који би требао да буде постан, а он је мрсан. Ниси Ти једини кога муче исти проблеми. У недоумици су не само гости, већ и домаћини. Не само на просторима бивше Аустроугарске, где је пост и у српском народу либерализован, а понегде и сасвим погрешно схватан, већ и у Србији, слављење Крсне славе у среду и петак, ван вишедневних постова, било је врло често на мрсној трпези. Ти, у овом случају, имаш више решења. Прво и најважније, ако си близак са тим свечаром и ако сматраш да ће те послушати, поразговарај са њим и предочи му његову заблуду. Ако он слави Светог Јована као своју Крсну славу, а Слава је црквени празник, који почиње у цркви (и за свечара, где он односи свој славско колач и жито ради освећења) Светом литургијом, а наставља се у дому свечара славском трпезом, онда и та трпеза мора да буде у сагласности са црквеним правилом: у мрсне дане – мрсно, у посне дане – посно. Посаветуј га, да се он огрешује о своју Крсну славу, ако је не слави како то прописи Цркве налажу, а онај ко правилно слави своју Славу, Слава му и помаже. Ако Те не послуша, а Ти ипак, да га не увредиш, пођеш код њега на Славу, и ту имаш две могућности. Можеш ненаметљиво да узмеш салате или неки прилог од поврћа, па и неки колач. Ако то домаћин или неко од гостију примети, немој, ради домаћиновог гостопримства, улазити у расправе о посту и мрсу. Паметнима ће бити довољно Твоје понашање, Твоја апстиненција. Или пак, по оној речи Светог апостола Павла изнесено пред вас једите, (1.Кор.10, 27) послужи се оним што је на трпези, али стави домаћину до знања, да си се Ти тим поступком жртвовао због њега, огрешио си се о црквена правила којих се стриктно придржаваш, али због његовог угледа пред осталим гостима, примаш свој и његов грех не себе. Ту жртву подносиш за њега сада, али следећег посног дана за Светог Јована, нека он ту Твоју жртву испоштује и спреми посну трпезу. Можда, ако се у току славског обеда поведе разговор о слављењу Крсне славе и славској трпези, да и присутним гостима објасниш правилно схватање Крсне славе. Можда они то нису нигде имали прилике да чују, на веронауку нису ишли, а у великом броју нису то могли сазнати од родитеља.
Срећне Божићне празнике и благословену 2010. годину Господњу жели Ти о. Душан

One Comment

  1. Поштовани
    Од скоро, од рођења мог првог унука, сам почела постити. Од неких људи сам чула да су последња недеља пре поста као и прва недеља после целе мрсне (чак и среда и петак). Била бих вам захвална на савету, да убудуће будем сигурна да нисам згрешила.

    Унапред хвала и срдачан поздрав
    М.К.