Може ли само кроз Библију спознати Бог.

Питање:
Помоз Бог, Имам 17 година и живим већ изван наше земље 7 година. После неког времена видио сам да желим да вијерујем у Бога, али не желим површну вијеру, већ желим да покушам да сазнам што више могу. Али имам још један проблем. Када сам покушао да читам Библију, нисам могао да разумијем што сам читао. Па да ли има нека савременија верзија Библије на српском, или на енглеском језику али која је слична нашој?
Борис


Одговор:
Бог помого драги Борисе, нисам сигуран колико можете да изградите животворну духовну везу са Богом ако се само ослањате на Библију. Није довољно да се Бог “зна” (у ствари то гносолошки уопште није могуће) , него је потребно да се он и осећа, преживљава, и у себи носи. Тај реални и присан однос према Богу једино је могуће да се изгради кроз Заједницу браће и сестара у Христу – хришћана.
Нећете успети да “дубље” познате Бога ако се само ослањате на књигу – Библију; то није успео ни одметнути католички свештеник Мартин Лутер, нити трговац Расел (оснивач Јеховиних сведока) , нити фармер Милер (оснивач суботара) ; као и многи други људи који су без наџора Цркве решили да само кроз Библију познају Бога. Видите, познање Бога мора да буде реалност живота; и то кроз хришћанску активност, дакле, не сме да се задржи само на том доктриналном познању своје вере, јер “вера је без добрих дела мртва”.
Библија нема “верзије” осим историјских момената када се освежује савременијим језиком. Да, таква верзија Библије постоји, и баш сада се ради на најбољем преводу Старог Завета који ће бити објављен на нашем најсавременијем језику.
Саветујем вас да погледате у православну теологију и видите зашто је морала Црква да брине о правилном тумачењу и преношењу Речи Божије, такође и то зашто она није дозвољавала самоуко тумачење Библије. Још више вас саветујем да се обратите неком вама најближем духовном центру – православном манастиру, ако њега нема онда локалној православној цркви – парохији, и од тамошњег свештеника да затражите помоћ, или даље упућивање. Духовни разговори са искусним духовницима могу много да вам помогну да разумете правилан (православни) однос према Богу и то ни у једној Библији не можете да нађете.
Са надом да ће те још више да улажете у вашу духовну надградњу и откријете вечне истине ја вас поздрављам
о. Љубо

Comments are closed.