Може ли римокатолик бити кум на крштењу?

Питање:
Поштовани, поздрављам вас и похваљујем и мислим да је ово што сте омогућили да вам постављамо питања одлично. Нека Вас драги Бог благослови! Имам једно питање: какво је ваше мишљење о кумовању једног римокатоличког (Хрват) вјерника мени православном вјернику, и да ли свештеник може да изврши обред крштења у овом случају и на који начин? Са поштовањем.
Љубомир


Одговор:
Драги Љубомире, члан римокатоличке цркве не може да буде кум православном вернику. Не постоји смисао за такво кумство из простог ралога што он не исповеда кумчетову веру. Они исповедају две различите вере. У овом случају кумство је само нека симболика и традиција без духа црквености и вере. Реалност је таква да ове две цркве нису једно, да их много еклизиолошких и догматских ствари раздваја, и зато на основу тих чињеница овај кум и кумче немају ничег заједничког за канонско духовно орођивање. За црквено правно подручије они нису у никаквом духовном сродству.Овај кум никада није исповедао православну веру па се губи свака потреба да он узима било каквог учешћа у св. Тајнама Цркве Христове, све док он сам не постане члан мистичног тела Христовог (крштењем) .У случају да кума нема свештеник се прима те одговорне дужности, али ако је он знао да је кум друге вероисповести онда није смео да почиње крштење. По канонима он подлеже казни забране свештенодејства све до покајања. Жао ми је што морам ово да вам кажем.
Са поштовањем и благословом, О. Љубо Милошевић

One Comment

 1. Помаже Бог!
  Нисам знао како да поставим питање па сам то урадио преко овог коментара.
  Оно што хоћу да питам, ме силно мучи… Пре ће бити плаши.
  Углавном сам наилазио на зид ћутања или одбијање уз вику и галаму и при том окретање леђа и одлазак брзим кораком…
  Наиме, питам се како је било могуће да пре неких осам лета тадашњи епископ Лаврентије оде са тридесетак наших, православних свештеника папи на поклоњење??? https://www.youtube.com/watch?v=6zibHGhqt0k
  Онда имамо и одлазак нашег садашњег патријарха Иринеја, и није био једини,
  ( https://www.youtube.com/watch?v=qh8q79n29VE ) у синагогу где је палио свеће са иновернима… Са јудејима…
  А – шта каже 70. и 71. правило апостолско???
  Да не помињем качавенду (нећу име да му пишем великим словом) и још низ дешавања на које је СПЦ остала нема. Потпуно нема према верницима, према свима.
  Јесам ја лаик, али нисам глуп. Људи су верници, имају потребе за Живом Водом са Извора Његовог, душе своје да напоје и онда дође све то што нимало није наивно. Од нас се тражи послушност и хоћемо да слушамо, али онај ко би требао да нас води иде код папе, пали свеће са иноверним, петљају се где им место није, раде свашта… Не генерализујем, наравно. Појављују се, ту и тамо, нови моменти у извођењу Литургије…
  Шта је то, како да се ја… Како да се ми верници, мирјани носимо са тим???
  Хвала на разумевању и брзом одговору.
  Ја заиста нисам имао намеру да било кога провоцирам, већ се искрено бринем и тражим одговор.
  Свако добро од Господа!
  Игор